Infraestructures

L'estació Pompeu Fabra rep 5 milions d'usuaris en un any

Avui fa un any de la posada en funcionament de la prolongació de la línia 2 des de Pep Ventura fins a la zona del centre de Badalona

Cada dia passen per l'estació badalonina més de 14.000 persones

La xifra d'usuaris a Pompeu Fabra supera les expectatives

Fer arribar el metro al centre de Badalona era una necessitat. Un reclam de la ciutadania. I la prova és que en només un any de funcionament han passat per l'estació de Badalona-Pompeu Fabra més de cinc milions d'usuaris, segons dades de Transports Metropolitans de Barcelona. Avui fa un any de la seva inauguració i de la posada en marxa dels 600 metres que uneixen Pep Ventura amb el nou final de la línia 2. Dotze mesos després, és ja una estació consolidada, per on cada dia passen més de 14.000 persones. Això, fent la mitjana de l'any, perquè els últims mesos hi han passat més de 16.000 i 17.000 persones cada dia. I l'èxit rau precisament en la centralitat de l'estació ubicada a la riera de Martí Pujol, en ple cor de Badalona, a tocar de l'Ajuntament, de l'eix comercial del carrer de Mar i de la platja.

Badalona-Pompeu Fabra ha esdevingut una estació destacada de la xarxa de metro de la demarcació de Barcelona. En aquest primer any de vida hi han passat un total de 5.130.044 usuaris. Les primeres setmanes en funcionament, per la novetat i la temporada estival, el nombre d'usuaris va ser més baix (agost, 248.016, i setembre, 373.124). Però a partir del novembre ja es van superar els 400.000 usuaris mensuals, una quantitat que ja no s'ha tornat a rebaixar, sinó al contrari: el mes de març es va superar el mig milió d'usuaris (505.600) i el maig, coincidint amb la festa major de la ciutat, va ser quan més gent va passar per l'estació de Badalona-Pompeu Fabra: un total de 548.588.

Ara fa un any, es pronosticava que al principi utilitzarien la nova estació 11.000 persones, xifra que augmentaria fins als 15.000. I l'objectiu no només s'ha aconseguit, sinó que s'ha superat. El mes passat van passar cada dia per Badalona-Pompeu Fabra 16.288 usuaris i al maig, més de 17.000.

La nova estació inaugurada avui fa un any va tenir unes obres que es van eternitzar. Estava previst que l'excavació del túnel a cel obert i la resta de treballs duressin vint mesos, però finalment van trigar el triple. Gairebé cinc anys de feina (i molèsties per als veïns) per construir un túnel de 600 metres. El motiu de l'endarreriment es va deure a la duresa del terreny, que va dificultar l'excavació del túnel. A més, la construcció de l'estació va topar amb un problema habitual en aquesta zona de la ciutat: s'hi van trobar restes romanes i es va haver d'excavar i fer els trasllats.

Homenatge al lingüista

L'estació porta el nom del lingüista i filòleg Pompeu Fabra. Va ser una reivindicació d'entitats i intel·lectuals de Badalona per homenatjar el pare del català modern i recordar que Fabra vivia a la ciutat quan escrivia el diccionari.

A part de la prolongació de la línia 2 des de Pep Ventura a Pompeu Fabra, a l'abril es va posar en funcionament la línia 10, que a Badalona connectava el Gorg amb Llefià, passant per la Salut. Després de Llefià, la línia segueix cap a Barcelona. A més, el Gorg fa d'intercanviador amb la línia 2, i permet connectar així els barris més poblats de la ciutat –que és per on passa la línia 10– amb el centre.

Les claus

El govern de Badalona aposta per portar el metro fins a Can Ruti

J.G

El nou alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, valora de forma molt positiva l'any que porta en funcionament la parada de Pompeu Fabra, perquè “aquesta estació ajuda a situar a la xarxa metropolitana la ciutat de Badalona”. L'alcalde, però, vol anar més enllà en dues direccions. D'una banda, convertir Pompeu Fabra en una estació intermodal amb l'arribada del tren –que s'hauria de traslladar des de la façana marítima–: “Sóc conscient que és un projecte a molt llarg termini, però m'agradaria que algun dia el tren hi pogués arribar”, va comentar. D'altra banda, el govern local vol que la Generalitat recuperi el projecte de prolongar encara més la línia 2 fins a Casagemes-Canyadó Manresà i arribar fins a l'hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti. “Cal reivindicar-ho i demanar-ho, tot i que sóc conscient que en aquests moments hi ha moltes dificultats econòmiques i projectes socials que estan en suspens”. En aquest sentit, va explicar que prioritza la construcció d'escoles a fer més quilòmetres de metro i va qualificar de “difícil” fer més estacions a curt o mitjà termini. “Els polítics hem de fer anàlisis realistes; el voluntarisme i la bona fe no ens poden fer perdre de vista el context actual de crisi econòmica”, va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.