llengua
La pluja no aigualeix les classes de català al carrer
Els treballadors del Consorci per a la Normalització Lingüística traslladen les activitats a un local
Protesten contra la retallada de recursos i la mala gestió
La pluja no va impedir que desenes de treballadors del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) fessin ahir al migdia la primera classe de català al carrer, la iniciativa pionera amb què volen protestar contra la retallada de recursos econòmics, “la precarietat laboral i la mala gestió” del CPNL.
L'acte, que en principi estava previst a la plaça de la Mercè, es va traslladar fins a la Casa de la Solidaritat, al carrer Vistalegre, a causa de les precipitacions registrades a Barcelona. Tot i el canvi d'ubicació –anunciat amb temps–, els professors van poder impartir la lliçó programada (Llengua i Història) a les persones que s'hi van acostar, la majoria de les quals estrangeres.
La pluja va obligar a suspendre la ruta pel barri Gòtic, però no la posterior xerrada amb la periodista i escriptora Patrícia Gabancho, que va mostrar el seu “suport” a la feina feta pel CPNL per normalitzar l'ús del català.
L'escriptora, que va reclamar que el català deixi de considerar-se una llengua materna per convertir-se en la “llengua comuna d'un projecte de país”, va criticar la reacció política d'alguns sectors “espanyolistes” davant de qualsevol avenç del català, i va escenificar la situació actual. “Estem en una cursa entre l'espanyolització i la independència. Qui arribi abans, guanyarà”.
Protestes fins al 9 d'abril
Els treballadors del CPNL continuaran fent classes de català gratuïtes a la plaça de la Mercè tots els dissabtes al matí fins al proper 9 d'abril. L'objectiu principal de la iniciativa és protestar contra la retallada de pressupostos en cursos que vol fer el govern català. Però hi ha més demandes. A banda de la tisorada en recursos, els professionals del CPNL també estan molt “molestos” per la precarietat laboral i la mala gestió de l'ens, ja que, segons la seva versió, s'estan produint “acomiadaments encoberts”. Com a exemple, asseguren que el 41 % dels contractes de l'any passat eren temporals. També expliquen que els professionals que estaven a punt de tenir dret a un contracte indefinit ja han estat informats que no se'ls contractarà fins d'aquí a sis mesos.