Societat

educació

L'horari escolar torna a enfrontar pares i professors

El restabliment generalitzat de la jornada intensiva d'estiu en el calendari del pròxim curs no ha portat la pau a les escoles. El conflicte entre pares i professors se centra ara a acordar l'horari de les classes.

El Departament d'Ensenyament ha fixat un horari marc (de 9 a 12.30 hores i de 15 a 16.30) que serà el que adoptin la majoria de les escoles, ja que en molts casos era la jornada que feien abans de la implantació de la sisena hora. La caixa dels trons s'ha obert en alguns centres, ja que el departament permet que les classes acabin a les quatre o a les cinc de la tarda. Per aconseguir aquest horari excepcional, cal obtenir els vots favorables de tres quartes parts del consell escolar, en què hi ha representats l'equip directiu, els professors, les famílies, el personal d'administració i els ajuntaments.

En la majoria dels casos, els pares s'han mostrat partidaris de finalitzar les classes a les cinc de la tarda i ampliar tres hores el descans del migdia. Un horari –de 9 a 12 i de 15 a 17 hores– que defensa la Federació d'Associació de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC). En canvi, les direccions dels centres han posat damunt la taula acabar les classes a les quatre de la tarda. A l'escola Pau Romeva de Barcelona, el consell escolar ha aprovat l'horari de 9 a 12.30 i de 14.30 a 16 hores, amb l'únic vot negatiu de l'AMPA, que representa les famílies.

En altres centres, com ara el Patronat Domènech de Barcelona, la bona sintonia entre pares i docents ha permès consensuar la fi de les classes a les 16.30 hores. Un dels integrants de l'AMPA explicava que una de les raons que obstaculitzaven allargar el descans del migdia era l'increment de preu del servei de menjador. Al Maresme, l'escola Marinada ha acordat tornar a l'horari que es feia abans de la sisena hora perquè “el retard en la concreció del calendari no ha permès obrir un debat”, argumentava ahir el director del centre, Santi Puig. No obstant això, s'ha acordat crear una comissió que consensuï una proposta d'horari, en què no es descartarà cap opció, com ara la jornada intensiva durant tot l'any.

A l'escola Castanyer, de Sant Joan de les Fonts, la direcció va proposar inicialment fer de 9 a 4 hores. Els pares s'hi van oposar i llavors van recuperar l'hora d'inici de les classes, fixat a les 9.30 hores, ja que hi ha alumnes que vénen de lluny, i acabar a les 16.30 hores. Un horari que tampoc agrada a les famílies, ja que volen “mantenir el començament a les nou del matí”. Per contra, la directora del centre, Pilar Cañada, assegura: “Per qüestions pedagògiques, nosaltres volem reduir els migdies”.

En altres escoles, com ara la Sagrada Família de Barcelona, o la Francesc Burriol d'Argentona, les AMPA estan enquestant els pares sobre els diversos horaris possibles.

30
cèntims
s'incrementa el preu diari del menjador si s'amplia mitja hora el servei, segons el càlcul d'algunes escoles.
2
hores
de descans al migdia estableix obligatòriament l'ordre aprovada pel Departament d'Ensenyament.

Propostes de jornada intensiva

El conflicte entre famílies i docents és especialment greu en alguns centres en què s'està posant damunt la taula demanar jornada intensiva durant tot l'any, malgrat que el calendari escolar aprovat pel departament no inclou aquesta opció.

Els pares de l'escola Can Manent de Cardedeu van rebre dimarts una carta en què se'ls demana que donin suport a la proposta de limitar l'horari lectiu de les 9 a les 14 hores. No obstant això, els alumnes sortirien de l'escola a les 16.30 hores, gràcies a un allargament del servei de menjador. Segons expliquen algunes famílies, la proposta s'ha fet en tots els centres de Cardedeu i té el suport de l'Ajuntament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.