Puig mantindrà la velocitat variable però serà més flexible amb els 80 km/h
El nou conseller d'Interior no concreta el nou sistema però diu que atendrà a franges horàries, el dia de la setmana o circumstàncies específiques
Malgrat la promesa d'Artur Mas d'acabar immediatament amb la limitació dels 80Km/h, la mesura que ara defensa Puig enquadra més amb les tesis de flexibilitat que sempre ha mantingut el RACC
El conseller d'Interior, Felip Puig, ha anunciat avui que mantindrà el model de velocitat variable als accessos a Barcelona que va implantar el tripartit, encara que ha precisat que serà més flexible i que acabarà amb la “rigidesa excessiva” que suposa fixar com a límit els 80 quilòmetres per hora.
En roda de premsa, Puig ha indicat que el seu departament continuarà desplegant el model de regulació del trànsit de la velocitat variable -en el qual es modula el límit de la velocitat en funció de la congestió, els accidents o la contaminació-, però que en canvi es compromet a acabar amb la “rígida estructura” de la limitació a 80 als accessos a Barcelona.
A preguntes dels periodistes, el conseller ha recorregut a la ironia per restar transcendència a l'impacte de la 'zona 80' per reduir accidents i contaminació, en indicar que si s'anés a 40 per hora, o fins i tot si es prohibís anar en cotxe, s'acabaria amb la contaminació i amb els accidents.
Per això, ha indicat que és necessari aconseguir un “punt d'equilibri” entre la lluita contra la contaminació i la sinistralitat amb la responsabilitat, la llibertat social i el compromís individual.
Per aquest motiu, ha anunciat que mantindrà contacte amb tècnics i organitzacions i que fins i tot crearà una comissió de treball perquè el model de seguretat viària es decanti per una visió “més global” que la que creu que va impulsar el seu antecessor, Joan Saura.
Sense precisar quin model serà el definitiu que implantarà, Puig ha indicat que la velocitat variable serà més flexible que el que funciona actualment -en el qual el límit fluctua entre els 80 i els 40-, per acabar així amb la “rigidesa excessiva” que va aplicar el tripartit, ja que estima que situar el límit en els 80 “no respon a cap lògica”.
Per això, ha apuntat que es tindran en compte franges horàries, el dia de la setmana o circumstàncies específiques per poder anar en l'actual 'zona 80' a més velocitat del que es pot circular ara les 24 hores del dia els set dies la setmana.
Malgrat que el nou president Artur Mas havia anunciat al llarg dels últims anys que si arribava al govern acabaria d'un cop de ploma amb la limitació a 80 per hora, la mesura que ara defensa Puig enquadra més amb les tesis que sempre ha mantingut el RACC, que des d'un principi es va mostrar partidari d'aplicar la flexibilitat nocturna perquè per les nits es pogués incrementar el límit de 80 a 100 o 110 quilòmetres per hora.
Puig ha fet aquestes afirmacions crítiques amb la limitació a 80 per hora al costat de l'encara director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez-Moya, que escoltava amb cara llarga com el nou conseller carregava contra una mesura que al llarg de la seva gestió al capdavant de Trànsit havia defensat amb totes les armes.
El propi conseller ha agraït a Pérez-Moya que l'acompanyés en la roda de premsa, convocada per fer balanç de la sinistralitat de l'última dècada, si bé s'ha encarregat de recordar que aviat el substituirà, quan hagi decidit l'organigrama polític definitiu del seu departament.