Mas reivindica a Perpinyà el corredor mediterrani de tren
El president defensa davant d'autoritats regionals franceses l'ample de via internacional per exportar mercaderies
Fixa la prioritat després de la reunió de divendres amb empresaris catalans, que també ho reclamen
El president de la Generalitat, Artur Mas, va reivindicar ahir des de Perpinyà l'ample de via internacional entre Barcelona i l'Estat francès per exportar mercaderies a Europa. En una trobada de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, que formen Catalunya, les Illes Balears, el Migdia-Pirineus i el Llenguadoc-Rosselló, Mas va defensar la proposta davant les autoritats regionals de l'Estat francès.
Mas va insistir, escudat pel president del Llenguadoc-Rosselló, el socialista Christian Bourquin, en la importància de passar de l'ample de via ibèric a l'internacional per facilitar l'exportació i impulsar el creixement econòmic i la creació d'ocupació.
“El 50%, com a mínim, de tota l'exportació de productes d'Espanya és per la costa mediterrània, i en molts trams tenim una sola via i d'ample espanyol; necessitem vies d'ample europeu”, va argumentar Mas, que va confiar a atraure inversions i també contribuir a impulsar la via d'alta velocitat entre Montpeller i Perpinyà.
Mas va portar la reivindicació del corredor mediterrani a Perpinyà just l'endemà que en una reunió amb 180 empresaris catalans a Esade defensés la necessitat d'augmentar les relacions comercials amb la resta del món i reduir la dependència del mercat espanyol. Els empresaris i sindicats catalans també són del tot partidaris d'impulsar el corredor ferroviari mediterrani, i ja s'han expressat en aquest sentit diverses vegades.
De fet, aquest va ser un dels acords de la recent cimera anticrisi que va convocar Mas al Palau de Pedralbes de Barcelona, i que va reunir els grups parlamentaris i els agents socials.
Els territoris que integren l'Euroregió Pirineus-Mediterrània impulsaran un projecte perquè els estudiants universitaris coneguin les llengües de cadascuna de les zones (català, castellà, francès i occità) i es faciliti així la mobilitat a la denominada Euroregió.
Segons van acordar, el mes de juny que ve arrencarà la primera sessió d'aquest projecte pilot, anomenat IC4, que es desenvoluparà a les ciutats universitàries de Barcelona, Tolosa, Palma i Perpinyà, amb la finalitat de promoure l'aprenentatge de la cultura i la llengua.
El projecte proposa un mòdul de 30 hores centrades en la comprensió escrita intensiva i simultània dels quatre idiomes per crear ponts entre les llengües romàniques i incrementar els intercanvis entre els territoris.
L'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) coordina aquest projecte en col·laboració amb les universitats.
La Generalitat assumeix la presidència de l'Euroregió
Artur Mas va assumir ahir la presidència de l'Euroregió Perpinyà-Mediterrània en un acte al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà. Li va traspassar la presidència Christian Bourquin, president socialista de la regió francesa del Llenguadoc-Rosselló. I van assistir a l'acte els representants dels altres territoris que formen aquest ens transfronterer: Martin Malvy, president de la regió Migdia-Pirineus; Albert Moragues Gomila, conseller de Presidència de les Illes Balears, i Hermeline Malherbe, presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals.
Després d'una reunió de treball a la sala noble del Palau, Mas, com a nou president de l'Euroregió, va deixar clar que tots els territoris tenen “problemes amb els pressupostos i l'atur” però que això no serà un fre per tirar endavant l'Euroregió. El pressupost que la Generalitat atribueix a l'entitat transfronterera serà inferior al de l'any passat, però Mas confia que si l'Euroregió es reforça “podrà influir en els governs de Madrid, París i Brussel·les per obtenir més recursos per als projectes transfronterers”. Les prioritats de la presidència catalana seran “fer créixer el teixit econòmic i el mercat de treball” de les dues bandes del Pirineu, desenvolupar i modernitzar “les xarxes de comunicacions per carretera i ferroviàries”, tenir “influència conjunta a les capitals estatals i davant les institucions europees”, i “vendre'ns bé arreu del món”, ja que, segons Mas, “vistos des de Tòquio o Pequín som només un petit punt al mapa de la Mediterrània nord-occidental”.
El president sortint, Christian Bourquin, va assenyalar que la crisi podria fer que cadascú es tanqués al seu territori, però que, “al contrari, la col·laboració establerta entre les diverses entitats territorials ajudarà a superar-la”. La presidenta dels Pirineus Orientals, que correspon al territori de la Catalunya del Nord, va deixar clar que Mas “tindrà la solidaritat nord-catalana”.