vilafranca del penedès
El Vinseum entra al registre de museus de la Generalitat
L'entitat va començar el procés de transformació a final dels 80 i fins ara no ha complert els requisits que demanava l'administració
Les obres del Palau Reial seran un nou punt de partida encarat a l'enoturisme
El director del Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès, Xavier Fornos, no va poder amagar, ahir, la seva satisfacció: “Ja tenim la notificació de l'informe favorable perquè el Vinseum entri al registre de museus de la Generalitat de Catalunya”. Ara només falta la signatura del conseller i la publicació de l'informe però la notícia ja és real. Després de vint anys de treballs d'adequació i millora i dels esforços de moltes generacions, el Vinseum tindrà accés a les subvencions anuals de la Generalitat, tindrà suports de difusió sòlids i una relació més directa amb l'administració catalana. La bona notícia arriba tot just en un moment de canvis importants. El Vinseum afronta les obres d'adequació del Palau Reial, que havien d'estar acabades per la festa major de Sant Fèlix però que, finalment, es retardaran. “La intervenció s'ha hagut d'anar adaptant a les necessitats i això ha provocat retards”, va explicar ahir Fornos. La direcció del museu, però, confia a poder afrontar la instal·lació del projecte museogràfic –a càrrec de Dani Freixes– dins l'últim trimestre de l'any. El Palau Reial permetrà destinar 500 m², al voltant del pati gòtic, a l'exposició permanent que sorgirà de l'evolució de la Mostra del tast, que es pot visitar a les actuals dependències –ja es podran exposar més peces del fons del museu, en espera de tenir l'espai definitiu amb les obres de l'edifici de Cal Pa i Figues. De forma paral·lela a l'adequació del Palau Reial, les oficines es traslladaran al nou edifici de la Teresita. En aquest espai, el Vinseum tindrà, a la planta baixa, una zona destinada a la promoció turística –el quilòmetre 0 de les rutes del Vi i el Cava– i aules taller per desenvolupar activitats en les visites escolars; i, a la primera planta, un centre formatiu amb una aula de conferències i una aula de tast, i una sala de juntes.
El Vinseum va començar la transformació més profunda amb el projecte de remodelació i millora de l'edifici. Després d'anys d'estudis i projectes, les obres van començar amb la recuperació de l'església de Sant Pelegrí, la construcció de l'edifici de la Teresita i la remodelació del Palau Reial. L'any 2009, l'Estat va destinar un milió d'euros al projecte de reforma del museu; el 2010, l'1% cultural de l'Estat va fer una aportació de 2,3 milions i ara arribaran també 400.000 euros de l'1% cultural català corresponents al 2009. Aquestes xifres fan pensar a la direcció que, un cop acabades les obres que estan començades, el Vinseum tindrà capacitat per afrontar el projecte de Cal Pa i Figues, que permetria posar fi a una gran remodelació del museu, que hauria de ser el pal de paller de les activitats relacionades amb la cultura del vi i la seva tradició al Penedès. Fornos confia que això serà una realitat.
La tradició i el fons no van servir per entrar a la xarxa nacional el 1990
A final dels anys 80 Maria Rosa Sanabra, Josep Mestres i Antoni Comas, entre altres, van posar les bases de la transformació del Museu de Vilafranca. Però, malgrat la qualitat del fons museogràfic, l'edifici no complia cap dels requisits que la Generalitat demanava en la llei de museus de 1990. Vilafranca va veure com el seu museu quedava exclòs de la xarxa nacional i això li tancava les portes a determinades subvencions i un públic.
Els anys de glòria del museu van ser fonamentals
El Vinseum va néixer de l'esperit de superació d'un grup de “savis”, que van dedicar hores i esforços a reunir i documentar bona part de l'actual fons del museu. Van ser la primera pedra del projecte.
L'empenta final per fer realitat el museu del segle XXI
L'any 2000 César Martín és qui redacta la carta fundacional, que comença a garantir noves oportunitats al museu. Després, Montse Iniesta redacta el projecte museològic que determinarà la transformació del museu al llarg dels últims anys i que porta el Museu del Vi a la reconversió en el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. L'actual director, Xavier Fornos, té l'objectiu de fer realitat el projecte redactat per Iniesta a principi dels 2000.