cultura

Arxivar la ‘performance'

L'European Live Art Archive (ELAA), el primer arxiu de ‘performance' a l'Estat d'abast europeu, inicia les seves activitats a Girona amb l'artista Esther Ferrer

La històrica ‘performer' basca és la primera a deixar testimoni de la seva carrera

El con­cepte de per­for­mance, una acció artística en directe en què la línia invi­si­ble que divi­deix l'artista del públic s'esva­eix tot sovint, difi­culta –i molt– la pos­si­bi­li­tat de docu­men­tar-la. Això, jun­ta­ment amb el fet que es tracta d'un art viu i efímer, com­plica aquesta tasca arxivística. És per això que, sovint, sobre­tot des del camp de la docència, es troba a fal­tar docu­men­tació històrica de les obres que han rea­lit­zat nom­bro­sos artis­tes durant les últi­mes dècades a Europa. I pre­ci­sa­ment per com­pen­sar aquest buit, tres grans ins­ti­tu­ci­ons vin­cu­la­des a l'art, com són la Càtedra d'Art i Cul­tura Con­tem­po­ra­nis de la Uni­ver­si­tat de Girona, la Ruskin School of Drawing and Fine Art de la Uni­ver­si­tat d'Oxford i la Glo­ga­uair de Berlín, s'han unit per tirar enda­vant un ambiciós pro­jecte que, en parau­les de la seva direc­tora, Maria Josep Bal­sach, “pretén reu­nir, cen­tra­lit­zar, estu­diar i per­me­tre la recerca i l'estudi d'aques­tes arts”. Es tracta de l'Euro­pean Live Art Arc­hive (ELAA), el pri­mer arxiu de per­for­mance de l'Estat espa­nyol d'abast euro­peu, que des d'ahir va ini­ciar les seves acti­vi­tats a Girona, seu des d'on es coor­di­narà a través dels tres pun­tals que la for­men, l'esmen­tada pro­fes­sora de la UdG Maria J. Bal­sach, Imma Pri­eto i Denys Blacker. L'asso­ci­ació Gre­sol, el Museu d'Art de Girona, l'ERAM i el museu Modern Art Oxford també en són col·labo­ra­dors des­ta­cats.

L'ELAA té pre­vist ini­ciar les seves acti­vi­tats rea­lit­zant, des de cada cen­tre inter­na­ci­o­nal, una dot­zena d'entre­vis­tes, una cada mes, a per­for­mers històrics (en el cas de la càtedra giro­nina, artis­tes de l'acció de la península Ibèrica). Tot aquest mate­rial s'anirà intro­duint a la pàgina web www.​liv​eart​arch​ive.​eu, que ja està activa. Un sim­posi inter­na­ci­o­nal, tro­ba­des amb arxius pri­vats i la col·labo­ració de fes­ti­vals com el FEM també són altres ele­ments essen­ci­als d'aquest pro­jecte.

Pel que fa a les entre­vis­tes, la pri­mera artista a bate­jar-se ha estat Est­her Fer­rer, per­for­mer basca amb una àmplia tra­jectòria i un gran reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal que és pre­sent aquests dies a Girona per dei­xar el seu tes­ti­moni. Curi­o­sa­ment, i per dei­xar constància de la difi­cul­tat d'aquesta feina, durant la roda de premsa de pre­sen­tació del pro­jecte cele­brada ahir, la mateixa artista va dei­xar palesa la seva acti­tud com­ba­tiva ins­tant les impul­so­res de l'ELAA a “demos­trar com es pot docu­men­tar la per­for­mance” i solu­ci­o­nar així aquest històric pro­blema tenint en compte que “cap­ti­var l'ins­tant és impos­si­ble”. En un interes­sant debat obert que es va esta­blir davant dels assis­tents a l'acte, Fer­rer va remar­car que la tasca de docu­men­tació “pot con­tra­dir en certa manera l'essència de l'efi­me­ri­tat dels tre­balls de per­for­mance”. El repte és aquí i el pro­jecte ELAA ja ha posat la pri­mera pedra.

Després de la visita d'Est­her Fer­rer, els pro­pers artis­tes a ser entre­vis­tats seran Fina Mira­lles, Isi­doro Valcárcel Medina, Car­les Hac Mor, Bar­to­lomé Fer­rando i Rosa Galindo.

LA XIFRA

12
són les entrevistes
que hi ha programades pel primer any. Totes es faran a artistes de relleu internacional.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.