Canals

L'esperit d'en Pepet

Amb més de sis dècades al capdavant de la fonda, la família Dalmau va marcar, pel bo i pel dolent, l'esperit d'un local que es va convertir en una de les referències gastronòmiques de la ciutat

Tot i que de Cal Ros se'n tenen notícies des de final del segle XIX (algú ha asse­nya­lat el 1879 com la data de fun­dació), la nos­tra història comença al 1928, quan Cosme Dal­mau, un nego­ci­ant de cere­als de Cassà de la Selva va deci­dir com­prar la fonda de Cal Ros a la família Vic per ins­tal·lar-s'hi amb la seva dona i els sis fills que tenia el matri­moni. Segui­rem la nar­ració a par­tir de clara Dal­mau, la petita dels sis ger­mans. “Tinc un gran record d'aquells anys i molt espe­ci­al­ment d'en Pepet, el cui­ner de la fonda, una per­sona fabu­losa. Sem­blava que no feia res i ho tenia tot con­tro­lat. Els meus ger­mans feien de cam­brers i jo, que era molt petita (havia nas­cut el 1922), vole­iava arreu i reco­ma­nava plats als cli­ents. Tot i que en aque­lla època ja esta­ven de moda les car­tes, el meu pare no en va voler saber res, ja que creia que inti­mi­da­ven els cli­ents.”

Clara Dal­mau es va estar a Cal Ros fins a l'any 1950, quan es va casar amb Enric Gifre i es va tras­lla­dar a Bru­nyola. “Els anys de guerra van ser molt dolents... El pare era de la Lliga i havia obert un local del par­tit al cos­tat de la Fonda. El van venir a aga­far cap a final del 1937 i es va esca­par de mira­cle gràcies al fet que jo el vaig poder avi­sar a temps.” Se l'acu­sava, segons l'Auto­no­mista, de for­mar part d'una xarxa d'espi­o­natge que pas­sava infor­mació a les tro­pes fran­quis­tes. Cal Ros era el cen­tre de reunió de la xarxa.

“Vaig pas­sar dos anys en una presó de Bar­ce­lona. Quan vaig tor­nar, amb el meu germà Faust, a la fonda, hi havia uns car­tells que asse­nya­la­ven que el local havia estat con­fis­cat per Esquerra Repu­bli­cana. La Fonda estava com­ple­ta­ment des­tros­sada. Amb l'ajuda econòmica d'un veí, el senyor San­llehí, vam tor­nar a arren­car el negoci. El pri­mer que va fer el pare va ser anar a bus­car en Pepet, que no va dub­tar ni un moment a tor­nar. Era impres­cin­di­ble.” En Pepet, l'ànima de la cuina, va con­ti­nuar fins al prin­cipi dels anys setanta i a la fonda hi va dei­xar dos alum­nes, Narcís i Tomàs, que van con­ti­nuar la seva feina.”

La post­guerra va ser difícil: anys d'estra­perlo, amb plats d'arròs que supera­ven de molt les quan­ti­tats raci­o­na­des i les auto­ri­tats hi feien els ulls gros­sos. Cosme Dal­mau va morir a mit­jan dels anys cin­quanta i el res­tau­rant va pas­sar a mans d'en Martí, el quart germà. “Després de casar-se, el res­tau­rant va ini­ciar una llaga decadència de la qual ja no es va recu­pe­rar. En Martí hi va estar al cap­da­vant fins al 1974, any de la seva mort.” Va con­ti­nuar el seu fill Martí (en Mar­ti­net de Cal Ros) un per­so­natge molt cone­gut a Girona i un pro­fes­si­o­nal excel·lent a qui les coses no li van sor­tir bé. A final dels vui­tanta les coses ana­ven de mal en pit­jor fins que el va tan­car defi­ni­ti­va­ment. En Mar­ti­net va morir a 47 anys, el 9 de novem­bre del 1994. La seva mare va posar la fonda en venda i tot i que vaig estar temp­tada de com­prar-la, al final ho va fer un bon amic, el senyor Gay de Mon­tellà.”

Cal Ros
Any.
1879
història.
Hi ha referències de la fonda de les voltes d'en Rosés des de final del XIX però va ser entre la tercera i la sisena dècada del XX, amb en Pepet al capdavant de la cuina, quan va assolir més prestigi.

Passat, present i futur

Els que en saben asseguren que un dels secrets de Cal Ros va ser que va mantenir la cuina de carbó durant molt de temps, quan ja feia anys que tothom cuinava amb gas. Jordi Ribas, Cristian Castillo i Sonia Labrador, els tres joves emprenedors que fa cinc anys que estan al davant de Cal Ros, no volen anar tant lluny però sí que tenen un gran interès a conservar la cuina tradicional actualitzada, amb ganes de recuperar aquell esperit que s'havia viscut en els millors anys de la fonda amb una cuina de xup-xup, casolana i honesta, amb els millors productes del mercat. Les pedres i els arcs que envolten el local i que havien estat punt de trobada de gent de tots els àmbits, però molt especialment de mercaders que els dissabtes, després del mercat, lluitaven per aconseguir-hi una taula.

Jordi Ribes i els seus socis van estar voltant per restaurants de Catalunya fins que la casualitat els va posar en contacte amb Gay de Montellà, que va donar suport incondicional al seu projecte. Volien un restaurant petit i amb ànima i Cal Ros complia tots els requisits. S'han implicat a fons en la vida social de la ciutat (jornades gastronòmiques, recuperació de la festa de Sant Corneli) amb l'objectiu d'atraure els gironins i aconseguir que Cal Ros torni a ser un local de referència a la ciutat. Per això han apostat per una cuina de qualitat, amb productes de temporada. Com assenyala Jordi Ribas: “Gràcies a les tècniques actuals de conservació i cocció i sense oblidar les tradicionals, podem cuidar la qualitat del producte fins que el client ens el demana. Recuperem receptes tradicionals i les posem al dia amb coccions més curtes i més exactes, amb textures diferenciades intentant conservar l'esperit tradicional.” Posar al dia un restaurant amb més d'un segle d'història és el repte d'aquests joves hostalers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.