economia
Full de ruta per a la coordinació laboral i formativa de Sant Feliu i la Vall d’Aro
Els ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, i Santa Cristina d’Aro ja disposen d’un document amb 13 accions per coordinar polítiques de promoció econòmica –més enllà del turisme–, accions formatives i altres aspectes, com ara la necessitat d’avançar en la mobilitat sostenible entre tres municipis que, com recorda l’alcalde guixolenc, Carles Motas, conformen una “petita realitat metropolitana” amb treballadors i llocs de feina repartits entre les tres poblacions.
És el Pla Estratègic Territorial de Desenvolupament Econòmic Guíxols-Vall d’Aro, elaborat durant el darrer any per la consultora Activa Prospect amb suport del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). La coordinadora del pla, Laia Pellejà, n’ha desgranat alguns dels objectius, com ara “atraure noves activitats industrials, per diversificar l’economia”, “serveis d’assessorament a les empreses” existents o futures, o organitzar l’oferta de formació ocupacional que promouen els tres ajuntaments i institucions com ara la Cambra de Comerç, una de les matèries que ja ha començat a materialitzar-se aquests primers mesos amb cursos adaptats a la demanda de les empreses, que necessita personal format en turisme per a la recepció de clients, idiomes –anglès i francès– focalitzats en el llenguatge de l’hostaleria, el comerç i els serveis– o la recuperació d’oficis tradicionals i pendents de relleu generacional, com ara fusters, lampistes i mecànics d’automoció o especialitzats en el manteniment d’embarcacions nàutiques, destacava la regidora guixolenca Núria Cucharero.
A mig termini, fins al 2028
Per elaborar la diagnosi, a més dels tècnics de les diferents àrees dels tres consistoris, han celebrat reunions i sessions de treball i han rebut el punt de vista d’un total de 254 empreses enquestades. N’han sorgit 13 línies d’actuació, entre les quals també sobresurt la idea d’activar més sòl industrial i la necessitat d’avançar en matèria d’habitatge protegit. El pla, que també posarà en marxa una marca conjunta Guíxols - Vall d’Aro, farà que les tres poblacions unifiquin l’agenda d’actes i integrin aspectes de la promoció turística.
Un viver d’empreses
El gran projecte sobre la taula és promoure un servei de viver d’empreses compartit, tot i que els tres alcaldes encara no s’atreveixen a posar-hi lloc. El batlle de Castell i Platja d’Aro, Maurici Jiménez, prioritza “canalitzar els serveis ja existents cap a la feina conjunta, però sense desmuntar res del que ja funciona”. I una opció sobre la taula és habilitar diversos espais especialitzats en matèries diverses, com ara petits emprenedors, empreses tecnològiques o petites indústries en diferents espais. Ho aniran veient.
La mobilitat
Són tres municipis amb diversos nuclis situats a escassos tres quilòmetres de distància entre ells, però amb trams interurbans i distàncies llargues per recórrer a peu, fet el qual ja han iniciat converses amb el servei de Transports de la Generalitat per explorar la viabilitat d’un servei de bus que relligui les tres poblacions a partir de la renovació de concessions prevista per al 2028. Però l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, hi afegia que, a més dels itineraris, “caldrà incidir molt en les freqüències de pas” que el facin més competitiu respecte al vehicle privat, o el fenomen del patinet elèctric.
Per avançar en la materialització del pla –com ja ha passat, de fet, amb la redacció subvencionada amb 22.000 euros del SOC–, els municipis esperen suport de les altres administracions. Pel que fa a Santa Cristina d’Aro, l’alcalde, Josep Xifre, destacava que “en formació ja s’han pogut millorar les coses” i que el seu ajuntament, el més petit dels tres, agraeix el suport dels altres dos per poder-hi contribuir amb aspectes complementaris com són “el turisme de natura i el sector primari”.