Política
Romero obre la porta a “modificacions” en la taxa turística
Qualifica d’“inèdita” la votació al Parlament amb l’oposició dels comuns
La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha obert la porta a “modificacions” en la taxa turística després d’una votació al Parlament que ha qualificat “d’inèdita”. En una intervenció al Cercle d’Infraestructures Romero ha reiterat que dimarts que ve el consell executiu aprovarà un altre decret perquè la mesura no entri en vigor fins a l’octubre per poder buscar així “els suports necessaris”, tal com reclama el sector, que aquest dijous a la tarda es va reunir amb la consellera per demanar “consensos més amplis”.
Dimecres al Parlament els comuns van votar per sorpresa en contra el decret pactat entre el PSC i ERC per ajornar l’aplicació de les noves tarifes de la taxa turística que havien d’entrar en vigor l’1 de maig. “Tothom ha d’explicar per què va votar el que va votar”, ha reclamat Romero durant la seva intervenció al Cercle d’Infraestructures. La consellera, segons informa l’ACN, ha assegurat que el govern manté la proposta que va pactar amb els Comuns i ha recordat que durant la tramitació al Parlament hi haurà compareixences del sector, que podrà aprofitar la seva presència a la cambra per exposar les seves posicions. “Som amatents”, ha afirmat Romero.
Pla d’inversions 2034
D’altra banda, durant la conferència, Romero ha explicat que el govern treballa en un pla d’inversions amb l’horitzó 2034 que implica tots els departaments. Ha assegurat que serà un full de ruta “ambiciós”. “Volem recuperar el lideratge econòmic i ho volem fer decididament”, ha afirmat. Per això impulsaran aquestes inversions que seran paral·leles al pla “Catalunya Lidera” aprovat recentment i que espera pugui contemplar entre 4.000 i 4.500 milions d’euros anuals. La previsió és que es pugui presentar a l’estiu. Segons Romero, invertir “també és una manera de fer política i veure el país”, alhora que serveix com una “palanca de canvi”.
De fet, Romero ha posat el focus en les infraestructures i ha recordat que aquestes són, precisament, un dels eixos del pla ‘Catalunya Lidera’. Romero ha reconegut “dèficits” en aquesta matèria i ha defensat la “transformació” de l’aeroport del Prat. En aquest sentit, ha explicat que la comissió tècnica entre la Generalitat i l’Estat està “acabant els treballs”, que presentaran “ben aviat”. De fet, Romero ha defensat la necessitat “d’estar ben connectats” perquè les empreses “triïn Barcelona com a capital de congressos”. “ Si no estem al mapa, marxaran a un altre lloc”, ha assegurat.
També ha fet referència a l’execució d’inversions per part del govern espanyol i ha admès que “a vegades” no s’han fet “al ritme” que voldrien. En aquesta línia, ha assegurat que treballen per “accelerar-ho”, també amb ERC, amb el “disseny” del consorci que servirà per agilitzar aquests recursos i que està inclòs en l’acord d’investidura.
Per Romero, el govern ha de “prendre decisions amb valentia” després d’uns anys “distrets en altres coses”. “Al final hem de decidir, perquè no decidir també és una decisió”, ha assegurat. I per aconseguir-ho, ha defensat que l’executiu està explorant “nous instruments de col·laboració público-privada per poder accelerar totes aquestes inversions”. “El Govern s’ha d’aliar amb les empreses i generar les confiances necessàries perquè la suma d’esforços ens ajudi a fer en només cinc anys el que nosaltres sols podríem fer en deu”, ha conclòs.
D’altra banda, Romero ha reconegut que la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores generarà “dificultats” en algunes petites i mitjanes empreses catalanes, però mostra “respecte” per la mesura que aquest dimarts va aprovar el Consell de Ministres espanyol. Romero ha confiat que la proposta “s’acabi de concretar” durant el tràmit legislatiu. “Hi ha d’haver d’alguna manera diferents aplicacions i maneres d’adaptar-ho, això també ho ha dit el govern espanyol”, ha afirmat.