europa
L’OTAN vol arribar al 5% del PIB en despesa militar per acontentar Trump
Rutte veu possible augmentar el compromís, però insinua que la xifra serà inferior
Els aliats europeus i canadencs s’afanyen a augmentar els seus compromisos militars abans de retrobar-se amb el president dels Estats Units, Donald Trump, en la cimera anual de l’OTAN, que enguany se celebrarà a la Haia.
Els ministres d’exteriors de l’OTAN s’han reunit aquest dijous a Antalya, a Turquia, per abordar la proposta de Washington d’elevar l’objectiu de despesa del 2% al 5% del PIB. En la roda de premsa posterior, el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, s’ha mostrat optimista sobre les possibilitats d’acordar a la Haia un “objectiu ambiciós” de despesa sense concretar si arribarà al 5% que reclama Trump.
De moment, ja ha apuntat a una rebaixa de la xifra indicant que l’objectiu es podria limitar a la “despesa bàsica” amb un compromís addicional sobre inversions. “Hi ha d’haver un camí creïble cap a l’objectiu, però no es pot assolir en un any”, ha dit Rutte.
L’holandès ha assegurat que aquest any la majoria d’aliats arribaran a l’objectiu del 2% que van marcar el 2006 i que ara es vol augmentar. “Hem de gastar molt més”, ha defensat el secretari de l’OTAN, intentant convèncer els aliats que la inversió pública en armament i defensa també comportarà beneficis econòmics.
Amb la trobada d’aquest dijous, els ministres han arrencat les converses sobre el compromís de despesa militar que s’hauria de pactar a la pròxima cimera de l’OTAN, prevista per al 24 i 25 de juny. Aquesta serà la primera trobada de Trump amb els seus socis de l’aliança atlàntica des que va tornar a la Casa Blanca.
Inversions en defensa
Per la seva banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha promès elevar fins al 2% aquest any la despesa militar per poder complir amb l’objectiu que es va marcar l’OTAN el 2006. Gairebé vint anys després Espanya encara no l’ha assolit, ja que va tancar l’any 2024 sent el país que menys va invertir en defensa en relació amb la seva economia dins l’aliança transatlàntica.
Rutte ha remarcat aquest dijous que aliats com Espanya “saben que a la Haia es decidirà sobre un objectiu molt més ambiciós”.
Investigació d’anticorrupció
Arran de l’obertura d’una investigació d’anticorrupció per irregularitats en els contractes d’armament de l’OTAN, Rutte ha assegurat que va ser la seva pròpia oficina a Luxemburg qui va donar l’alarma sobre el cas. “Estem cooperant totalment amb les autoritats”, ha dit aquest matí.
En aquest sentit, un jutjat de Bèlgica ha fet dues detencions en el marc d’una investigació per presumptes irregularitats en l’adjudicació de contractes de defensa per a la compra de munició i drons per a l’OTAN en un cas amb ramificacions també a Espanya, Luxemburg i Països Baixos, segons va informar dimecres la Fiscalia Federal belga.
En concret, s’investiga si “diversos antics treballadors” de l’agència de suport i proveïments de l’Aliança Atlàntica amb seu a Luxemburg haurien facilitat “informació confidencial” a contractistes de defensa aspirants a aconseguir els encàrrecs. Segons la Fiscalia, hi ha “indicis que els diners obtinguts per aquestes pràctiques il·legals es blanquejaven, en part amb la creació d’empreses de consultoria”.