L'Ametlla desqualifica 66 hectàrees ja urbanitzades de Port Olivet

El consistori vol que l'espai on s'havia de construir una urbanització de luxe torne a ser verge

«Crec que devem ser l'únic muni­cipi de Cata­lu­nya que pren una decisió d'aquest tipus: des­qua­li­fi­car els ter­renys d'una urba­nit­zació ja con­so­li­dada.» Ho mani­fes­tava ahir el regi­dor d'Urba­nisme de l'Amet­lla, Joan Pere Gómez. «Amb els impos­tos de cons­trucció que hauríem recap­tat podríem cons­truir almenys dos nous pave­llons espor­tius però hem apos­tat per pre­ser­var la nos­tra costa», afe­gia. I és que l'Ajun­ta­ment de l'Amet­lla de Mar ha ini­ciat els tràmits per des­qua­li­fi­car les 66 hectàrees de Port Oli­vet, una urba­nit­zació de capi­tal ucraïnès que es va començar a tra­mi­tar a mit­jan anys 90 i que al juny del 2005, ja fetes les obres d'urba­nit­zació, es va que­dar en una mena de llimbs legal després que es rela­cionés els seus pro­mo­tors, entre els quals hi havia el màxim acci­o­nista del Reus Depor­tiu, Anto­nio Alonso, en una xarxa de blan­queig de diners pro­ce­dents d'Ucraïna. Actu­al­ment, els ter­renys són pro­pi­e­tat de Caixa Penedès, i l'Ajun­ta­ment està nego­ci­ant amb aquesta enti­tat finan­cera la per­muta amb uns altres ter­renys. «Ens enfron­tem a una dema­nada, però tenim clar que volem que Port Oli­vet siga nova­ment un paratge natu­ral perquè hi puguen gau­dir els habi­tants de l'Amet­lla i els visi­tants», va asse­nya­lar, per la seua banda, l'alcalde, Andreu Martí, que es va mos­trar con­fiat que la pro­pera Comissió d'Urba­nisme de les Ter­res de l'Ebre (CUTE) rati­fi­carà la decisió de l'Ajun­ta­ment. De fet, en la pro­pera CUTE s'ha d'apro­var el text refós del nou pla d'orde­nació urbanística Muni­ci­pal de l'Amet­lla, on s'ha introduït aquesta modi­fi­cació.

Els grups de l'opo­sició, PSC, ERC i PP, han aplau­dit la decisió del govern local, però recor­den que aquest estiu pas­sat el con­sis­tori va apro­var una modi­fi­cació del pla par­cial de Port Oli­vet en què s'incre­men­tava l'edi­fi­ca­bi­li­tat de 66 habi­tat­ges a més de 750. «Que no ens ven­guen cap moto, no fa tant de temps que pro­po­sa­ven mul­ti­pli­car per quinze l'edi­fi­ca­bi­li­tat de Port Oli­vet», va mani­fes­tar el por­ta­veu soci­a­lista, Antoni Espuny. «Crec que més que una decisió de l'equip de govern és una reco­ma­nació de la CUTE que l'equip de govern fa seua», va asse­nya­lar per la seua banda, el por­ta­veu repu­blicà, Jordi Gaseni. I en la mateixa línia es va pro­nun­ciar el regi­dor del PP, Ricardo Llaó. Ara bé tots tres grups veuen molt posi­ti­va­ment que es recu­pere l'ús públic i es retorne al seu estat natu­ral aquest espai de la costa calera.

Un projecte per recuperar la costa

Paral·lelament a la desqualificació de les 66 hectàrees de Port Olivet, els tècnics de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar estan redactant un projecte per recuperar aquest espai i retornar-lo al seu estat natural. Tot i que ja s'han construït els vials i voreres i fins i tot s'han instal·lat els llums, la zona encara és lliure d'edificacions. Es tracta d'un espai amb un gran valor natural, ja que està situat entre dos importants corredors biològics: els barrancs de Santes Creus i l'Estany, amb importants zones humides costaneres, i envoltat íntegrament per sòl classificat com a no urbanitzable i en molts punts protegit dins del pla d'espais d'interès natural (PEIN) o pel pla director urbanístic del sistema costaner. Aquest projecte de recuperació el finançaria la direcció general de Costes. «Això ens permetrà disposar d'un tram molt important de costa, des del port de l'Ametlla fins pràcticament el terme de l'Ampolla, lliure d'edificacions i pràcticament verge. Molt poques zones de la costa catalana poden dir el mateix», va emfatitzar el regidor d'Urbanisme, Joan Pere Gómez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.