societat
Cornellà del Terri lidera una prova pionera amb bateries intel·ligents i gestió en temps real del consum energètic domèstic
L’Ajuntament de Cornellà del Terri ha informat avui que el municipi lidera una prova pionera amb bateries intel·ligents i gestió en temps real del consum energètic domèstics, lligada al projecte europeu Reschool que s’està implantant al poble de fa temps.
Segons explica el consistori en un comunicat de premsa, Cornellà del Terri és el primer municipi en presentar a la ciutadania els resultats preliminars de “la prova de tecnologia aplicada a la flexibilització del consum d’energia autoproduïda per la comunitat energètica que permet a la seva comunitat energètica monitoritzar i optimitzar el consum i l’emmagatzematge de l’energia generada amb plaques solars”.
Aquesta iniciativa, pionera, s’emmarca dins el projecte europeu Reschool, i compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona i la Diputació de Girona. Prop de la meitat dels usuaris que formen part de la comunitat energètica vinculada a l’escola La Vall del Terri disposen ja de l’aparell que permet monitoritzar més dades dels seus consums elèctrics.
Aquest dimarts s’han presentat els primers resultats a l’Ajuntament de Cornellà del Terri, en una sessió a càrrec del professor Joaquim Meléndez, del Departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica de la UdG. Durant la xerrada s’ha detallat el funcionament de la nova aplicació, que mostra en temps real tant el consum elèctric dels habitatges participants com la producció fotovoltaica del conjunt de la comunitat. El sistema incorpora, a més, bateries intel·ligents —instal·lades fa uns mesos— que permeten emmagatzemar l’energia sobrant per utilitzar-la en moments en els moments que la producció solar disminueix, com ara a les tardes o a les nits.
Segons ha explicat Meléndez, aquest sistema actua com una “presa energètica”, regulant el flux elèctric que entra i surt de la xarxa, i permetent saber en tot moment si cal injectar energia o retenir-la. Aquesta capacitat de gestió pot ser clau per a una distribució elèctrica més eficient, especialment en un context de demanda creixent derivada de la proliferació de vehicles elèctrics i sistemes de calefacció elèctrica com les bombes de calor.
A banda de conèixer els moments en què es genera o es consumeix energia, aquesta aplicació obre la porta a explorar la participació de les comunitats energètiques en els anomenats mercats de flexibilitat. Tal com va assenyalar Meléndez, “aquests mercats, encara emergents, podrien permetre que les comunitats col·laboressin activament en l’estabilització de la xarxa elèctrica a canvi d’una compensació econòmica”. De moment, però, la normativa vigent a l’Estat espanyol no ho permet, tot i que ja s’aplica en altres països europeus.
L’alcalde de Cornellà del Terri, Salvador Coll, ha expressat l’orgull de ser “el primer poble del projecte pilot de Catalunya en implantar aquest sistema, i posa de manifest el talent, la investigació i recerca que hi ha a Catalunya”. Segons ha remarcat, “la iniciativa no només serveix per optimitzar l’ús de les energies renovables, sinó també per preparar el municipi davant situacions crítiques com les apagades recents”.
El projecte Reschool, que es troba en el seu darrer any de desenvolupament i finalitzarà el juny de 2026, posiciona Cornellà del Terri com un referent en innovació energètica i sostenibilitat. L’Ajuntament agraeix el suport institucional rebut i es mostra convençut que aquesta experiència pilot pot servir d’exemple per a altres municipis del país.