MEDI AMBIENT
Els canvis municipals previstos als Jardins de les Pedreres irriten els veïns
Els canvis que l’Ajuntament de Girona vol aplicar als Jardins de les Pedreres, a tocar de la muralla medieval, han irritat un grup de veïns. Els afectats s’han mobilitzat perquè no es concreti “la renaturalització” de què parla l’equip de govern, de Guanyem, Junts i ERC. Ells consideren que és “un projecte de devastació“ i que provoca la pèrdua del 47% dels arbres existents i el 10% de la zona verda, assenyalen en un manifest. Per l’Ajuntament, en canvi, el pla farà més resistents els jardins al canvi climàtic.
En un manifest fet públic divendres, el centenar de veïns que subscriuen les crítiques al projecte –els càlculs són dels mateixos afectats– consideren que el projecte s’ha fet “ràpid i malament”, diu una de les veus contràries.
Bona part de la crítica es deu al fet que l’Ajuntament, a través d’un ajut dels fons europeus Next Generation, vulgui intervenir en el talús vegetal –una zona verda amb arbres que fan ombra– per fer-hi un camí amb baranes i que és “molt invasiu”. “Les obres, que inclouen moviment de terres, farien canviar la percepció d’aquest espai. Ningú ha demanat partir el talús. A més, l’espai està inclòs en el pla especial del Barri Vell”, assegura la veïna. Els residents voldrien que només s’intervingués en la part de sauló (terra).
Els Jardins de les Pedreres, a tocar de la muralla, són un oasi del barri, entre la plaça Catalunya, el riu Onyar i els Jardins de la Infància d’una banda i la muralla i la via en direcció a Torre Gironella i el campus de la Universitat de Girona (UdG) al Barri Vell, de l’altra.
“Poc marge”
El regidor de Transició Ecològica i Àrea Urbana, Sergi Font (Guanyem) explica que hi va haver un procés participatiu amb els veïns, incloent-hi l’associació del barri de les Pedreres, i altres entitats que estan al projecte GironaNat. Les sessions van tenir lloc el maig del 2023 i el gener del 2024 per tal de fer les coses de manera consensuada. Admet que tenen “poc marge” pel fet que han rebut fons europeus i els terminis són els que són. Segons ha informat recentment l’Ajuntament, les obres sortiran a licitació a un preu de sortida de 331.879,09 euros i haurien de començar el primer semestre de l’any que ve.
Les dues parts es van reunir el passat dimecres 7 i ho tornaran a fer dijous que ve, dia 22. Als veïns els desagrada que es puguin tallar fins a setanta arbres –això està inclòs en les prescripcions tècniques del projecte, diu la veïna consultada–, però Font redueix la intervenció a 54 individus (sobretot, til·lers i pins). L’arbrat dels jardins està en mal estat, com ho demostra el fet que els últims sis anys han caigut quatre arbres o branques de grans dimensions, diu el regidor.
Els plans de l’Ajuntament passen perquè els jardins tinguin més capacitat d’absorció de l’aigua i estiguin alhora més adaptats als períodes de sequera. El projecte inclou uns sistemes d’infiltració d’aigua de la pluja, que “no es veuen i afavoreixen el drenatge”. Font considera que el futur parc urbà permet “acostar” la natura a la ciutadania perquè preveu que hi hagi bancs i una aula de natura (o hotel d’insectes).
El projecte GiroNat, que compta amb una subvenció europea a través de la Fundación Biodiversidad, està coordinat per l’Ajuntament i compta amb el suport de la UdG i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).