Educació

Ús restringit d'internet als instituts

Bloquegen les xarxes socials i la baixada de jocs per millorar la connexió a les aules digitals

Els centres que ho sol·liciten podran accedir al Facebook

El Depar­ta­ment d'Edu­cació ha deci­dit blo­que­jar la descàrrega de con­tin­guts i l'accés a les xar­xes soci­als per fer front a les múlti­ples incidències a les aules digi­ta­lit­za­des, a causa dels pro­ble­mes de con­nec­ti­vi­tat a inter­net. La decisió arriba després que un informe ofi­cial asse­nyalés que una part dels errors de con­nexió detec­tats en ins­ti­tuts ads­crits al pro­grama Edu­cat 1x1 es podien atri­buir a l'ús de la xarxa que fan els alum­nes.

Segons l'informe, més del 75% del tràfic d'inter­net a les aules cor­res­pon a por­tals que no són estric­ta­ment edu­ca­tius. El més visi­tat és el de Sof­to­nic, dedi­cat a la descàrrega legal de con­tin­guts, inclo­sos els edu­ca­tius. No obs­tant això, l'anàlisi en pro­fun­di­tat del com­por­ta­ment dels alum­nes evi­den­cia que les descàrre­gues de jocs ocu­pen “un lloc pre­e­mi­nent”.

Davant d'això, el depar­ta­ment ha blo­que­jat l'accés a Sof­to­nic. En el cas d'Adobe i Win­dows Update, que s'usen per bai­xar actu­a­lit­za­ci­ons de pro­gra­mes, només se n'ha limi­tat l'accés si la infra­es­truc­tura no per­met can­viar la con­fi­gu­ració perquè no satu­rin la con­nexió.

Tot i no superar el 10% del trànsit total, Edu­cació també ha blo­que­jat, per defecte, les xar­xes soci­als. A diferència de les pàgines de descàrre­gues, els cen­tres que ho sol·lici­ten poden tor­nar a tenir accés a Face­book i Twit­ter. La res­tricció ha estat ben rebuda per alguns ins­ti­tuts: “Després de molt insis­tir, fa poc més d'una set­mana que s'ha fet efec­tiva la limi­tació”, explica Jaume Car­les, direc­tor de l'ins­ti­tut Ramon Turró de Mal­grat de Mar. Però, en aquest cen­tre ja han detec­tat pro­ble­mes amb el fil­tre: “Els alum­nes han bus­cat alter­na­ti­ves per acce­dir al Face­book i, en no ser un fil­tre per­so­na­lit­zat, el blo­queig és menys efec­tiu”.

L'ins­ti­tut Lluís de Peguera de Man­resa fa temps que com­bat l'ús inde­gut d'inter­net tre­ba­llant amb un sis­tema ope­ra­tiu alter­na­tiu, el Linkat. Però hi ha estu­di­ants “que fan una còpia de la pàgina, la posen de fons d'escrip­tori i men­tre el pro­fes­sor no vigila, fan de les seves”, explica el direc­tor, Pep Cas­ti­lla. El cen­tre no s'oposa a les xar­xes soci­als i les uti­lit­zen en algu­nes clas­ses.

També a l'ins­ti­tut Tor­res del Palau de Ter­rassa fan un ús pedagògic de Face­book i Twit­ter. “Sóc par­ti­dari de la uti­lit­zació res­pon­sa­ble d'aques­tes eines”, asse­gura el direc­tor, Eva­risto González. El pro­fes­sor Lluís Tomàs, de l'ins­ti­tut Martí i Pol de Roda de Ter, tam­poc demo­nitza les xar­xes soci­als i explica als alum­nes “els bons usos i els ris­cos”.

LA DATA

01.12.10
Un informe
alerta que part dels problemes de connectivitat es deuen a l'ús que fan els alumnes d'internet.

Deures penjats a les xarxes socials

El debat sobre la conveniència o no d'accedir a les xarxes socials té posicions ben diferenciades entre els docents. El professor Lluís Tomàs, de l'institut Martí i Pol, és partidari d'utilitzar-les. Posa com a exemple que ell penja deures al Facebook.

Evaristo González, director de l'institut Torre del Palau, també aprofita les xarxes socials perquè els alumnes treballin i aprenguin: “Hem d'explotar que tots els estudiants estan al Facebook”.

A l'institut Santiago Sobrequés de Girona han obert un fòrum –en què poden participar pares, professors i alumnes– per decidir si bloquegen o no l'accés a les xarxes socials, explica el director Pedro Crespo. Aquest docent destaca que l'ús indegut del Facebook no és problemàtic. “Un dia vam fer la prova i només vam detectar tres alumnes connectats”.

Pep Castilla, de l'institut Lluís de Peguera, tem més el Messenger (missatgeria instantània) que el Facebook.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.