cultura
Mor Ruth Buzzi, icona de la comèdia nord-americana
Va tenir una extensa carrera com a actriu i còmica
Ruth Buzzi, reconeguda actriu i còmica nord-americana ha mort a l’edat de 88 anys, a causa de complicacions derivades de l’Alzheimer que feia temps que patia. La notícia ha estat confirmada per la seva família a través d’una publicació a la seva pàgina oficial de Facebook.
Ruth, cinc vegades nominada als premis Emmy i guanyadora d’un Globus d’Or, patia aquesta malaltia degenerativa des de feia anys i va sofrir un vessament cerebral el 2022. Des d’aleshores, va viure en cures pal·liatives, però sempre amb l’humor i la gratitud com a companys de viatge. El seu marit, l’actor Kent Perkins, va escriure recentment: “Ruthie us estima. Us agraeix tot el suport i estima que li heu donat. Ella probablement es va divertir més fent aquells programes que vosaltres veient-los”.
Nascuda el 24 de juliol de 1936 a Rhode Island, Ruth Ann Buzzi va començar la seva carrera artística estudiant ballet i participant en revistes musicals. Va fer el salt a Nova York després de graduar-se al Pasadena Playhouse i va actuar en nombroses produccions fora de Broadway, compartint escenari amb artistes emergents com Barbra Streisand i Joan Rivers. El seu gran salt a la fama va arribar amb el programa Rowan & Martin’s Laugh-In (1968-1973), on va interpretar el seu personatge més emblemàtic: Gladys Ormphby, una soltera amb caràcter fort que feia servir la seva bossa de mà com a arma. Aquest paper li va valdre dues nominacions als Emmy i un Globus d’Or. Va aparèixer a tots els episodis del programa i també va donar vida a altres personatges com Flicker Farkle i Doris Swizzler. A banda de Laugh-In, Buzzi va participar en altres sèries de televisió com The Lost Saucer, Salvados por la campana i Plaza Sésamo, on va interpretar la botiguera Ruthie.
També va treballar com a actriu de veu en sèries d’animació com Els Ossets Berenstain, Els Barrufets i Pound Puppies. En el cinema, va destacar en pel·lícules com Un divendres boig (1976), El Villano (1979) i Chu Chu and the Philly Flash (1981). A més, va mantenir una prolífica carrera en clubs nocturns i va fer nombrosos anuncis televisius.
Compromesa amb la filantropia, Buzzi va col·laborar amb entitats com Make a Wish Foundation, St. Jude Children’s Research Hospital i fundacions d’ajuda a animals.