cultura
Mor Montserrat Garcia, un del grans noms de l’escultura catalana
Va fer grans peces per a l’absis de la Sagrada Família i el monument a Kubala al Camp Nou
La reconeguda escultora Montserrat Garcia Rius (l’Hospitalet de Llobregat, 1950), autora d’algunes peces de l’absis de la Sagrada Família, va morir ahir als 74 anys per culpa d’una malaltia. Com ha remarcat la seva família en el comiat, l’artista va dedicar la seva vida a “expressar bellesa, espiritualitat i memòria col·lectiva a través de la seva obra.”
El 2001 va ser escollida per la junta directiva del temple barceloní per fer les imatges de Sant Francesc d’Assís i Santa Clara d’Assís, en pedra travertí romà, a l’absis. Va completar ella mateixa el treball taller del temple. Es van col·locar a la Sagrada Família el 2002 aprofitant l’any Gaudí. Posteriorment va rebre l’encàrrec de fer les figures de Sant Bernat i Sant Bru, també per a l’absis de la basílica.
L’obra de Garcia inclou monuments simbòlics de gran rellevància a tot el país. A l’Hospitalet va fer l’escultura Arrels, en homenatge a Rafel Casanova, que va morir el 1743 a la ciutat. L’obra es pot veure a la rambla de la Marina, on se celebren els actes de la Diada. Ala seva ciutat també va aixecar una imatge dedicada a la Mare de Deu de Montserrat, que es troba a la plaça del mateix nom, i el monòlit de la XVII Trobada dels Supervivents de la Lleva del Biberó, en homenatge a les lleves del 1938 i 1939 durant la Guerra Civil.
Garcia també és reconeguda per l’escultura dedicada al futbolista Ladislau Kubala al Camp Nou. Es va inaugurar el 2009, set anys després de la mort d’un dels grans davanters de la història del Barça. Va fer servir una peça de bronze de dos metres i el va esculpir en un dels seus gestos més habituals, xutant cap a porteria. L’artista, declarada seguidora blaugrana, va guanyar el concurs que va convocar per a l’ocasió l’Agrupació de Veterans del FC Barcelona. També té un monument de granit dedicat al Barça, el Barça World’s, a la ciutat de Ceuta. A Barcelona va treballar en l’altar dedicat als sants de la ciutat a la catedral i la imatge de l’estàtua dels beats per l’església de Sarrià i les Corts
La seva vida va estar sempre vinculada al món de l’art. Es va llicenciar en piano a al conservatori del Liceu mentre estudiava arts plàstiques a l’Escola Massana de Barcelona. El seu primer mestre, l’escultor Eudald Serra, el va animar a centrar-se en l’escultura. Va col·laborar amb Rafael Solanic, un dels grans representants de l’escola noucentista. La seva posterior formació acadèmica a Itàlia també va forjar el seu estil definitiu i la seva visió humanista de l’art.
Va participar en exposicions individuals i col·lectives a Catalunya i en l’àmbit internacional. A Miami va obtenir una Menció de Mèrit. També la va tenir al Japó, a la Biennal Internacional d’Escultura de Hokkaido. A Milà va obtenir el Premi Arco de la Pace per la seva obra Crit a la Llibertat, i a Florència va ser guardonada amb la Copa Pacis i el títol de Cavaliere de la Pace per l’Acadèmia més antiga del món en aquesta ciutat. Durant la seva exposició en tres galeries al centre de Roma va rebre el premi Roma Artista de l’any 2000 per la seva obra Esfinx. A Itàlia també va guanyar el Premi Internacional d’Escultura de Marino. L’artista té obres escampades per Catalunya, Espanya i igualment en països com Veneçuela, Perú, els Estats Units, Bòsnia i Tunísia, entre d’altres.
La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest divendres a 2/4 d’1 al tanatori de l’Hospitalet Ronda.