Infraestructures

El càrtel hauria manipulat els concursos de l'AP-7 i de l'eix

Les constructores que formaven part del “pacte gironí” pressionaven les que no respectaven els acords i, a més, se'n vantaven

Les empreses s'haurien repartit treballs per un import que superava els 17,3 milions d'euros

El càrtel de constructores que controlaven les licitacions d'obres a les comarques gironines també s'haurien repartit els treballs d'ampliació de l'autopista i de l'eix transversal, a part d'altres obres de la Generalitat i també de la Diputació. I ho aconseguia fent boicot i pressionant les empreses que no respectaven el “pacte gironí”. Un fet del qual, a més, es vantaven. La Guàrdia Civil, en la seva investigació, aporta escoltes telefòniques que assenyalen clarament com feien aquesta manipulació. En el cas de l'AP-7, haurien pactat l'adjudicació d'obres per valor de 17,3 milions d'euros.

Algunes de les converses són clares. Per exemple, la que manté Xavier Esgleas Tarifa amb Andrea Rossignani de Stefani, tots dos alts càrrecs de Construccions Rubau, que parlen sense embuts que “s'ha fet un pacte per a totes les obres d'aglomerat de l'autopista”. Fan referència a les obres del tercer carril de l'autopista als trams Maçanet-Fornells, Figueres Sud-la Jonquera, Vilademuls-Figueres Sud i els nous enllaços de Fornells i Vilademuls. I Esgleas es mostra empipat amb una constructora que no vol mantenir el pacte. Rossignani és taxatiu: “Però ara a Barcelona els ho tornarem tot”. I Esgleas sosté que ja ha parlat amb Rubau, Tarrés i Aglomerats Girona i que han ajuntat “tots els petits de Barcelona que hi estiguessin d'acord per fastiguejar-los l'obra que els tocava a Barcelona”. Esgleas afegeix, a més, que no li pagarà a aquesta empresa dos milions d'euros que li deu arran d'una UTE.

En una altra conversa que detalla la Guàrdia Civil, Esgleas parla amb el representant d'una altra constructora que vol concórrer a la licitació de les obres de l'autopista i que tracta de saber els preus que Rubau estaria disposada a oferir-li davant el supòsit que guanyés el concurs. Esgleas li diu que existeix una conxorxa entre empreses que provocarà que la constructora de l'interlocutor quedi fora. Li suggereix, a més, que s'uneixi al grup “per no fer el ridícul”. Finalment, en una tercera conversa Esgleas parla amb un altre directiu: “Era per saber si éreu tan amables, tan bona gent i tan simpàtics com la resta del món de respectar-ho i no embolicar-ho tot, que fins ara crec que tinc controlat tothom i només em falteu vosaltres”. A partir d'aquestes escoltes, també queda clar que hi ha pactes en les obres d'ampliació de l'Eix. Diu Esgleas que una empresa respectarà l'acord de l'autopista perquè “tots els pactes que tenen amb l'Eix i que no estan firmats es trenquen i es queden sense res”. En una altra trucada es parla d'un conflicte entre Construccions Rubau i suposadament Grup Fusté Cassà per unes obres a Sant Hilari de la Generalitat –que probablement són les de l'Eix– en què, per evitar confrontacions, es vol fer participar Fusté en les obres, bé alterant la resolució administrativa perquè la seva oferta deixi de ser “temerària” o bé permetent-li participar en el 50% en les obres encara que Rubau sigui l'adjudicatària oficial. Fins i tot, es diu que la Generalitat “pot fer seure en una taula Fusté perquè deixi de tocar els collons”.

Els empresaris valoren què poden canviar amb el nou govern

A final d'any, moltes de les converses se centren en el canvi de govern i en quins contactes es poden fer. Així, queda clar que s'ha parlat amb el convergent Ricard Font. En concret, sosté que ho ha fet Robert Lluís Juvinyà, d'Aglomerats Girona, segons el qual Font és partidari que “cal afavorir les empreses d'aquí, les de Girona” i que mirarà d'assabentar-se de“com ho fan al País Basc”. I és que alguns empresaris volen posar fi a algunes situacions: “No pot ser que per ser amic de Nadal t'assignin obres”.

L'impost revolucionari i la comoditat de Girona

Les empreses que formaven part del càrtel tenien totalment controlat el territori i ho expressaven amb satisfacció, tal com es recull en les converses telefòniques gravades per la Guàrdia Civil. En una ocasió, Xavier Esgleas, alt càrrec de Construccions Rubau, afirmava que “Girona és el súmmum de la comoditat” i “ningú pot entrar perquè hi ha poques pedreres i les tenim controlades”. Afegeix que “en els darrers deu anys s'ha muntat una sola planta mòbil d'aglomerat, previ pagament de l'impost revolucionari per deixar-la muntar”. Igualment, en la mateixa conversa, que manté amb un tal Sergi, Esgleas indica al seu interlocutor que les respectives empreses es posin d'acord en l'oferta a la UTE. “Després m'ho accepten, el que guanyem de més ens ho partim i els dos serem una mica més feliços”. I afegeix: “Jo tinc una veritat per a mi i una altra per ensenyar”. A part, segons informes de la Guàrdia Civil, en el delicte hi estarien implicades persones de l'administració. “La Generalitat no vol merders ni oblits rars”, es diu en una conversa, i s'afegeix: “I si el conseller t'ho diu, per collons ho has de fer. No pots enviar-lo a la merda. Bé, amb els dies que li queden potser sí”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.