Política

El PP és l'únic partit català que és comprensiu amb la normativa

L'aprovació de la directiva no ha agradat als partits. Almenys a pràcticament cap. La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va declarar: “Ja tenim la normativa espanyola que respecta la cooficialitat”. I el portaveu del partit al Parlament, Enric Millo, va expressar-se en el mateix sentit, i va assegurar que des del PP es defensa la cooficialitat de les dues llengües i que no es creu que s'hagi d'entrar “en col·lisió amb la pluralitat lingüística d'Espanya”. “A ningú se li acudeix que s'hagi de prohibir la retolació en català”, va matisar.

Les opinions de la resta de partits, però, són figues d'un altre paner. Un dels més crítics va ser Uriel Bertran (SI): “Mentre Catalunya no sigui un estat, continuarà sotmesa a la precarietat jurídica. El que necessitem és una cadira al Consell de Ministres de la UE”. Al seu parer, la mesura obre la porta a la possibilitat de prohibir l'etiquetatge només en català. La portaveu parlamentària d'ICV, Dolors Camats, va assegurar que portaran la qüestió al Congrés dels Diputats, tot i que considera que la normativa europea en si no implica que l'Estat hagi de passar per sobre ni de la legislació espanyola ni de la catalana.

Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament, va insistir que la normativa és una mala notícia. Considera, però, que, si la unitat aconseguida a la cambra europea s'utilitza per defensar l'oficialitat del català, es podrà resoldre el problema i “no estarem justificant-nos cada vegada”. Per això demanen que tots els partits que han defensat l'esmena també defensin l'oficialitat del català a Europa. Anna Simó, portaveu d'ERC, va recordar que el seu partit va presentar una esmena a l'Estatut que defensava el dret dels consumidors a rebre els productes etiquetats en català.

Per altra banda, la Plataforma per la Llengua va fer un comunicat en què lamenta l'aprovació de la directiva, sobretot perquè, si hagués prosperat la iniciativa dels eurodiputats catalans, s'hauria fet possible que el castellà deixés de ser obligatori en l'etiquetatge.

La marca Moritz va mostrar el rebuig de manera curiosa: enviant una ampolla de cervesa etiquetada en català a cada parlamentari europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.