Canals

Terra de frontera

L'Argadà, l'antiga fonda Pujolràs, obert l'any 1890 quan les muralles encara encerclaven la ciutat, va passar de ser una taverna que vivia a la ratlla de Girona a convertir-se en un restaurant important

El 1890, segons consta en el padró de veïns de Girona, Jaume Sal­vat i Masó havia obert una taverna al número 2 del car­rer Figue­rola, que ales­ho­res era una terra de fron­tera. Situ­ada a tocar d'una de les por­tes que obrien la ciu­tat a l'Estat francès, sobre el balu­ard que a par­tir del segle XVII va defen­sar el por­tal de mura­lla obert el 1572, l'apa­rició de l'Argadà és el resul­tat del procés de cre­ació de nous bar­ris que van tren­car els límits impo­sats per les for­ti­fi­ca­ci­ons i van pro­pi­ciar l'ober­tura a la ciu­tat al futur. La cons­trucció del ter­raplè del tren hi va jugar un paper fona­men­tal, ja que si abans de la seva arri­bada els giro­nins tan sols s'havien atre­vit a anar a fora mura­lla per apro­fi­tar la riquesa d'uns horts nas­cuts de l'aigua­bar­reig entre dos rius, el 1878 l'arri­bada del fer­ro­car­ril i el des­vi­a­ment del Güell, va pro­vo­car el nai­xe­ment del car­rer i la colo­nit­zació de la zona d'indústries prin­ci­pals com els tallers de cal­de­re­ria de l'empresa Bigas i Alsina. Allà, en ple gar­buix, es van obrir cases de men­jars i taver­nes entre les quals hi havia la de Jaume Sal­vat que cone­guda com l'Argadà. Estava situ­ada en una zona peri­llosa, tal com ho cer­ti­fi­quen, la Nueva Lucha i el Dia­rio de Gerona que recu­llen en les seves pla­nes tots els acci­dents, roba­to­ris i inun­da­ci­ons que es vivien a la zona. Pot­ser per això les úniques notícies que tenim del seu pro­pi­e­tari ens par­len de l'agressió del 25 d'abril del 1896 a Jaume Sal­vat a mans del car­bo­ner Pere Mont­ser­rat Car­re­res, home busca-raons i de mal beure que li va cla­var un gani­vet al baix ven­tre; i que tres anys més tard, el 18 de novem­bre del 1899, el taver­ner es va veure impli­cat en un altre joc de dis­sonàncies quan la poli­cia va dete­nir a la porta del seu esta­bli­ment un altre tor­rat que amb una pis­tola amenaçava un com­pany. Sigui perquè estava can­sat de patir o perquè li van fer una bona oferta econòmica, l'any 1906, Jaume Sal­vat es va reti­rar i l'esta­bli­ment va pas­sar a mans de Narcís Pujolràs, que el va com­prar pagant un vita­lici a un tal Argadà. Els Pujolràs, pri­mer en Narcís i desprès el seu germà, en Pere, van trans­for­mar l'antic magat­zem de vi, gra­nes i sal, en un bar fonda, i més tard, en un res­tau­rant. La seva va ser una gestió acu­rada, ajus­tada a cir­cumstància –els auto­bu­sos para­ven a la plaça de la Inde­pendència– que va con­ti­nuar el seu fill Lluís, que va man­te­nir la flama fins a la seva jubi­lació, el 1986, que va tras­pas­sar el negoci a una soci­e­tat inte­grada per tres socis: Àngel Roig i Reig, cui­ner fill d'Amer; Narcís Pru­enca, que ales­ho­res era pro­pi­e­tari de la Llarga i el Mig­dia; i Josep Oliva, eco­no­mista, que va recu­pe­rar Argadà nom del local i el va con­ver­tir en un espai de referència de l'oferta gas­tronòmica a la ciu­tat. Apas­si­o­nat dels fogons i la brasa, el 1993 Àngel Roig va decla­rar a El Punt: “un bon cui­ner s'ha de saber ins­pi­rar, com un pin­tor, ja que la cuina és un art. D'una cosa molt barata se'n pot fer un plat molt bo i al con­trari, si no se'n sap.” És tota una decla­ració d'inten­ci­ons que han mar­cat el full de ruta del res­tau­rant fins al 2006, quan desprès de diver­ses com­pli­ca­ci­ons l'esta­bli­ment es va ven­dre a uns cli­ents ena­mo­rats de la seva cuina i el saboir fair.. Joan Fausto Martí se'n va fer càrrec. Un cop mort, al gener del 2009, la seva filla Mar­ga­rita Martí i un equip valent, han sabut man­te­nir l'essència d'una antiga i pin­to­resca taverna recon­ver­tida en un res­tau­rant modern, ade­quat a les neces­si­tats de la nos­tra època i pre­pa­rat per afron­tar les expec­ta­ti­ves d'un futur, ara que ja no que­den balu­ards i Figue­rola ja no és terra de fron­tera.

L'Argadà
Any.
1890
història.
Nascut com un magatzem de vins, granes i sal, que també exercia de taverna, més tard es va convertir en bar fonda i, finalment, en un restaurant prestigiós.

Kubala jugava a can Pujolràs

El futbol gironí està agraït als Pujolràs. Tant els germans Pere i Narcís com el nebot d'un i fill de l'altre, en Lluís, van treballar pel futbol de la nostra ciutat i, a part de ser figures indiscutibles d'aquest esport, van convertir el bar en el centre de trobada i tertúlia de la flor i nata dels jugadors catalans. Les parets farcides amb les fotografies de Kubala, Coll, Curta i molts jugadors del Barcelona, Espanyol, Girona i altres equips relataven la força d'un espai que es va convertir en punt de partida i trobada. Els Pujolràs van donar suport a l'esport base i van saber atraure el jovent. No deixa de ser simptomàtic que al llarg de molts anys, entre els 40 i els 60, el jovent dels pobles que venien a Girona a passar-hi la tarda hi deixessin la bicicleta com si allà hi hagués un aparcament vigilat, o que a pocs metres de l'Argadà hi fessin estada els bombers o l'escorxador municipal. Hi va haver un temps en què l'establiment es balancejava sobre els límits més extrems de la ciutat, i actualment ha quedat quasi al centre de Girona. La ciutat ha canviat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.