FOTOPERIODISME
Trump, Ucraïna i el Papa marquen el Visa Pour l’Image
La 37a edició del festival es reivindica davant la proliferació d’imatges generades amb intel·ligència artificial
Se celebrarà del 30 d’agost al 14 de setembre
A finals d’agost, Perpinyà es tornarà a convertir en la seu del fotoperiodisme amb la celebració de la 37a edició del Visa Pour l’Image. Fins al 14 de setembre es podran veure un total de 25 mostres, a banda de debats, projeccions i altres activitats que complementen la programació. Com a cada edició, les exposicions oferiran les fotografies que millor han sabut capturar els fets noticiables que han marcat l’actualitat a tot el món en el darrer any. L’administradora general de l’Associació Visa Pour l’Image, Virginia Santiago, ha destacat que alguns dels temes que tractaran són “l’elecció de Donald Trump, la guerra d’Ucraïna, la mort del papa Francesc, la caiguda de Bashar al-Assad a Síria, la guerra entre Israel i Hamàs, o els 80 anys de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz”.
Durant la roda de premsa per presentar part de la programació de la pròxima edició, el director del festival, Jean-François Leroy, també ha ressaltat la mostra que oferirà el fotoperiodista nascut a El Salvador, Juan Carlos, que ha immortalitzat el Centre de Confinament del Terrorisme (CECOT), impulsat pel president salvadoreny Nayid Bukele. Així mateix, destaquen altres exposicions, com la de Jean-Louis Courtinat -que mostrarà el resultat de més de 40 anys de fotografia social-, la de Carolyn Van Houten -que ha retratat la guerra contra l’Estat Islàmic a Somàlia-; o la de Cynthia Boll, que ha captat amb la seva càmera les migracions a Indonèsia, la crisi mediambiental i la construcció d’una nova ciutat intel·ligent a l’illa de Borneo.
Un dels projectes fotoperiodístics “més ambiciosos” és el que exposarà George Steinmetz que ha volgut respondre la pregunta “D’on provenen els aliments que mengem?” capturant amb drons com es produeixen els aliments a més de 50 països. Entre el 2018 i el 2022, Steinmetz ja va exposar al Visa els primers capítols d’aquesta obra que, pel director del festival, “té tant valor documental com de creació artística”.
Com cada any, les exposicions es complementaran amb projeccions (de l’1 al 7 de setembre), debats, taules rodones i trobades amb fotògrafs. Durant el certamen, que es celebrarà entre el 30 d’agost i el 14 de setembre, també s’entregaran els premis Visa Or que reconeixen els millors treballs de fotoperiodisme.
Fotoperiodisme vs IA
Davant la irrupció de la intel·ligència artificial i la proliferació de les notícies falses, el festival s’ha reivindicat com una garantia. El director del festival, Jean-François Leroy, ha destacat que en un món on “alguns tenen la temptació d’exagerar el catastrofisme”, el Visa Pour l’Image és una garantia de fiabilitat, ja que només ofereix “informació matisada i verificada sobre el terreny, amb imatges fetes per humans i no per la intel·ligència artificial”. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç i Artesania, Robert Bassols, ha destacat que els reportatges del Visa Pour l’Image estan fets per professionals que sempre estan sobre el terreny i, per tant, tot el que capturen amb les càmeres és “real” i “ha passat de veritat”.