TEATRE
Marta Buchaca expandeix la comèdia romàntica amb ‘Kramig’ al Texas
Quinze anys de ‘A mi no em diguis amor’ signa una obra més madura en què l’estimació ja no és per sempre
Anna Moliner i Biel Duran interpreten una parella embarassada del primer fill
Per a l’autora, directora (i també productora de La Pocket), Marta Buchaca, enamorar-se és de valents. Perquè exposa a fer-se més vulnerable amb la persona que s’estima. Kramig l’ha pogut escriure a conseqüència de la novel·la Sis mesos d’hivern, una ficció que la va ajudar a fer teràpia d’una separació molt dura. En aquesta comèdia romàntica (que es titula com l’osset de peluix que es compra a l’Ikea) el somni de l’amor de Pretty woman es desfigura. Buchaca admet que des de l’A mi no em duguis amor al T6 del TNC, 2010), ha madurat i, tot i que segueix, confiant en la resiliència dels humans en totes les etapes de la vida, permet que els dos protagonistes pateixin alguna crisi mentre esperen el naixement del seu fill. Després del petó, hi ha més vida, insinua l’autora.
Ella (Anna Moliner) és una romàntica pragmàtica. Li encantaria que el seu xicot es declarés de genolls i està convençuda que va ser providència que ell aparegués mentre sonava la seva cançó preferida al karaoke. Ell (Biel Duran), en canvi, estima i cuida fins a l’infinit, però el commou l’angoixa per possibles complicacions en el part. Per això, està atent a tots els signes que poden detectar les persones supersticioses.
Kramig s’estrena avui i es podrà veure fins el 29 de juny al Texas. Des que van obrir la sala, es va plantejar l’opció Marta Buchaca. Van parlar de reposicions, però finalment, acabarà sent una estrena. L’autora celebra la confiança cega de la sala, que li permet tornar a la proximitat i amb unes funcions amb públic a dues bandes. És un format que permet sentir les reaccions dels espectadors. Després del seu èxit al Goya amb Quant temps em queda?, ara accedeix a una història divertida i positiva, que emociona en algungir que no es pot revelar. Com ja passava a Rita, la trama permet canvis d’espai i fa salts temporals, sense necessitat de canviar l’escena. L’acció transcorre en la cambra de l’infant, ja degudament decorada amb un exèrcit d’ossets Kramig a les estanteries.
La carrera de l’autora és paral·lela a la d’Anna Moliner, que van coincidir des de la comèdia del T6. També Moliner ha coincidit amb Duran en la sèrie La Sagrada famíla, en què feien de germans.
La imatge del cartell (que no es reprodueix a l’escena) és un homenatge que l’autora ha fet als seus avis. Guarda a la llibreta una foto del 1920 en què l’avi salta recolzant-se a l’esquela de l’àvia, divertidament, a la platja. Per a Buchaca, aquella imatge recull la definició d’estimar, tot i les situacions difícils que van haver de superar.