TEATRE
Això al poble no li agradarà incrementa la relació entre artistes emergents i públic
La tercera edició del festival, que va començar al febrer, es completa el 30 i 31 de maig amb accions i espectacles a Salt, Lloret de Mar i Celrà
Los Sara Fontan, Montedutor, Monte Isla, Llum de fideu o els Urati capitalitzen la fi de festa
Si al primer any, es va constatar que el festival Això al poble no li agradarà era una oportunitat per obrir un circuit a les companyies d’arts vives de Catalunya, en aquesta tercera edició s’ha aconseguit involucrar els espectadors en processos de creació. Els organitzadors preparen la fi de festa amb un conglomerat de propostes que es repartiran entre Salt (Gironès), Lloret de Mar (Selva) i Celrà (Gironès) el cap de setmana del 30 i 31 de maig.
Enguany s’ha apostat per anar fent “una dispersió” de la programació i des del mes de febrer s’han anat programant funcions i activitats a diferents equipaments de la demarcació de Girona. Els programadors teatrals asseguren que aquesta estratègia els ha permès tenir un públic majoritàriament “del territori” molt fidelitzat als equipaments però al mateix temps atraure públic de fora.
El suport durant mesos a companyies com Monte Isla o Llum de fideu ha ajudat a visualitzar la importància del procés de creació alhora que reforçaven el vincle entre artistes i els públics de cada municipi implicat. Això no li agradarà al poble es desplega a 10 municipis (a més dels tres citats: Banyoles, Figueres, La Jonquera, Mieres, Olot, Pontós i Porqueres). Eixamplar la programació ha permès que els espectadors de tots els municipis s’interessin pel cartell dels pobles veïns. Bon exemple de la vinculació d’artistes i públic és el muntatge a, una peça comunitària creada amb joves de Lloret, guiats per l’artista xilè Omar Morán i la companyia catalana Monte Isla. Es podrà veure divendres, 30 de maig en una funció única. La jornada es tancarà amb Danses Romàntiques de Montdedudor, un ritual escènic immersiu que qüestiona els ideals romàntics del ballet clàssic des d’una mirada crítica i feminista i una postfunció a la cerca d’ampliar complicitats amb els espectadors.
Dissabte 31 de maig es mostrarà l’experiència Cridaran les pedres, d’Urati Laboratori, actualment en residència a La Jonquera, on les creadores treballen amb les alumnes de 1r de Batxillerat de l’INS La Jonquera en tres jornades compartides i una obertura final. Aquesta fase pedagògica i col·laborativa culmina a Celrà, amb una nova residència a l’Animal a l’esquena que obre una altra fase de recerca escènica.
Per la seva banda, Llum de fideu mostra el resultat de la seva indagació Aquí, que està prevista l’estrena a Fira Tàrrega. La companyia, també rsident a la Nau Ivanow, ha fet residències a Mieres, Banyoles i Porqueres. Los Sara Fontan tancaran la jornada de dissabte amb la presentació del seu primer LP Queda pendiente, un viatge sonor entre el violí clàssic i la bateria polirítmica amb l’energia inconfusible del directe.