El Ripollès impulsa un pla per fomentar la lectura
El Consell Comarcal també aprova obrir biblioteques autogestionades als pobles petits
El Ripollès té un pla per fomentar la lectura i “enfortir la cohesió social i l’arrelament” de la població. El Consell Comarcal l’ha aprovat recentment per unanimitat. El document inclou una diagnosi i accions concretes. Aquest ens ho liderarà amb el suport de tots els agents implicats: biblioteques, centres educatius, entitats i partits polítics, entre d’altres. “Volem arribar a tots els pobles petits que no tenen biblioteca, 14 dels 19 que som”, explica a l’ACN el seu president, Amadeu Rosell. Un model a replicar és l’espai que fa un mes ha obert l’Ajuntament de Sant Pau de Segúries amb un grup de voluntaris. “Gràcies a donacions tenim una biblioteca molt completa”, afirma l’Imma, una de les persones del grup.
El Ripollès vol millorar els hàbits lectors dels seus veïns amb un pla de foment a cinc anys vista. L’ha elaborat l’Associació Tantàgora Serveis Culturals basant-se en les dades facilitades pels ajuntaments i altres organismes. El document recull una diagnosi amb els principals reptes i tres línies d’acció principals: arribar a tot el territori -especialment on no hi ha biblioteques ni escoles amb l’ajuda de voluntaris-, generar més lectors i fomentar la coordinació entre els diferents agents culturals.
“El Ripollès és una comarca extensa, poc poblada i amb nuclis urbans petits, que cal tenir-los en compte”, afirma Oriol Homs, sociòleg i representant de l’associació encarregada de l’estudi. Malgrat això, el document remarca que és un territori amb un “ecosistema lector actiu i amb molta activitat que mobilitza actors públics i privats amb una àmplia gamma d’accions per promoure la lectura”.
És per això que, segons Homs, “més que proposar coses noves, cal potenciar les que es fan”. I molt especialment, millorar la coordinació de totes les activitats perquè la població en tingui coneixement. La idea és “posar la lectura al centre de tota l’activitat cultural que es fa a la comarca, que és molta”, afirma.
El president del Consell Comarcal del Ripollès, Amadeu Rosell, admet que cal millorar en aquest aspecte per també arribar “més lluny” i ser més eficients amb la suma coordinada de tots els ajuntaments i actors implicats.
Ara el següent pas serà treure a licitació el contracte perquè una empresa pugui posar en marxa aquest pla. “Des d’aquí tampoc tenim recursos humans ni tècnics per fer-ho”, afirma Rosell. La redacció ha costat prop de 5.000 euros finançats amb una subvenció de la conselleria de Cultura de 17.000 euros. Els diners que queden es destinaran a la licitació i també a accions concretes. L’ens confia que, ara que tenen un pla amb accions detallades, els sigui més fàcil accedir a ajuts per fer-ho realitat.
Els jubilats i els joves
El pla situa les persones majors de 65 anys i els joves com a col·lectius d’interès per fomentar la lectura. “Hi ha estudis que demostren que l’activitat cerebral de la lectura ajuda a tenir una vida més sana i a un envelliment més actiu”, remarca Homs. Un factor en contra, però, és que per raons històriques tenen un nivell educatiu més baix i això pot ser una barrera. Amb els anys, però, aquesta tendència es revertirà. I en el cas dels joves, una de les claus poden ser els clubs de lectura, sobretot entre els adolescents, per reforçar així la tasca que ja estan fent els centres educatius fomentar l’hàbit lector.
L’èxit a Sant Pau de Segúries, un model a replicar
Fa un mes l’Ajuntament de Sant Pau de Segúries va inaugurar una biblioteca autogestionada amb l’ajuda d’un grup de voluntaris. És un model que la comarca voldria replicar a altres punts pels bons resultats que està tenint. Es troba a la segona planta de l’edifici consistorial i, per accedir-hi, cal posar un codi des d’una aplicació mòbil. Les persones grans, però, poden demanar un codi fixe perquè els sigui més fàcil. Una de les voluntàries és Imma Páez que celebra que ja no hagin de desplaçar-se a Camprodon o Ripoll per anar a una biblioteca. “Molts cops, si necessitaves un llibre te’l compraves”, admet.
Ara ja poden agafar en préstec tot tipus de material, des de revistes, novel·les o contes, entre d’altres. Abans d’emportar-se’l han d’anotar les seves dades i el dia que el tornaran. Tot és material recollit a través de donacions, un fet que ha sorprès als voluntaris pel volum que han aconseguit. “Són de famílies del poble, persones de segones residències o d’altres punts perquè s’ha corregut la veu”, assenyala. Després, els voluntaris fan una tria per evitar repeticions i que estiguin en bon estat i els registren. Una part dels llibres que reben estan per estrenar.
L’Ajuntament ha posat 2.000 euros per adequar l’espai amb material com ara butaques i un ordinador. També hi ha càmeres de vigilància. L’horari és de dilluns a diumenge de 9 a 20 h.