ANIVERSARIS
Generalitat i Estat impulsaran el centenari de Pere Portabella
El govern ha acordat la subscripció i la signatura d’un protocol entre el Ministeri de Cultura i el Departament de Cultura per celebrar conjuntament el centenari del naixement del cineasta Pere Portabella, que tindrà lloc l’any 2027. Les parts impulsaran, tant de manera individual com conjunta, diverses iniciatives i activitats encaminades a divulgar l’obra del director, guionista i productor de cinema, reivindicar el seu llegat i retre un homenatge públic a la seva figura. Les iniciatives i activitats es duran a terme durant el 2026 i el 2027, i es faran mitjançant la col·laboració de diverses entitats públiques i privades.
Pere Portabella i Ràfols, nascut a Figueres l’11 de febrer de 1927, és una de les figures més rellevants de la cultura catalana. La seva tasca com a productor va donar llum a tres pel·lícules que encara avui formen part de l’educació sentimental del país: Los golfos, de Carlos Saura (1959); El cochecito, de Marco Ferreri (1960) i Viridiana, de Luis Buñuel (1961). Com a realitzador, va debutar el 1967 amb No compteu amb els dits i, des de llavors, el seu cinema, que ha estat qualificat “d’independent, alternatiu i clandestí”, s’ha caracteritzat per l’ús d’un llenguatge d’un potencial expressiu, amb una fructífera vinculació amb altres disciplines, així com per un gran compromís polític. Un compromís que, en el seu cas, es va manifestar a través de l’oberta oposició a la dictadura franquista i, posteriorment, en la seva elecció com a senador el 1977 i participació en la comissió per a la redacció de la Constitució.
Ha obtingut importants distincions, entre les quals la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Cinema, concedits per la Generalitat de Catalunya el 1999 i el 2009, respectivament; el Gaudí d’Honor, concedit per l’Acadèmia del Cinema Català el 2012, i, més recentment, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts el 2024.
A més d’aquests guardons, cal esmentar una àmplia exposició retrospectiva al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) el 2001, i la seva inclusió a l’exposició internacional Documenta 11 (Kassel), el 2021.
El 2003, li va retre un homenatge el Centre Georges Pompidou de París. El 2007, va ser protagonista d’un programa integral de projecció de totes les seves pel·lícules al Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York i objecte d’un simposi a la Universitat de Nova York. Finalment, el 2009 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona i, el 2022, per la Universitat de Girona.