EQUIPAMENTS
Els treballadors en vaga del Museu de l’Art Prohibit titllen de “delirant” la raó del tancament indefinit
Segons Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) es tracta d’un tancament patronal per desfer-se “de la plantilla que està en vaga” per evitar les reivindicacions laborals
Si divendres passat, Tatxo Benet, impulsor del museu del Museu de l’Art Prohibit, anunciava el tancament a causa de les pèrdues provocades per les protestes del sindicat SUT (Solidaritat i Unitat dels Treballadors) davant l’edifici els últims quatre mesos, ara és el sindicat el que titlla d’explicacions “psicodèliques i delirants” per haver pres aquesta decisió. Per a la SUT, aquest equipament obert fa un any i mig i que ara planteja transformar-se en itinerant, ha preferit tancar abans d’accedir a les reivindicacions dels treballadors que estan en vaga.
Segons l’equipament, s’han registrat una caiguda del 75% dels ingressos respecte a l’any anterior, i respecte a les previsions previstes de creixement, la disminució ha assolit el 95%, que s’atribuïa a l’existència de piquets informatius. Segons SUT, la gran majoria dels visitants s’han solidaritzat amb els vaguistes i han deixat d’entrar al museu, fins al punt de deixar diners a la caixa de resistència o publicant crítiques al museu en favor dels vaguistes. Aclareixen que “tothom que ha decidit visitar el museu ha pogut entrar sense cap problema” durant els 4 mesos de concentració davant del museu. SUT aclareix que, en els últims 17 anys han reivindicat els drets dels treballadors en espais com CosmoCaixa (2008 i 2009), L’Auditori, (2009, 2010, 2015, 2016), així com MNAC, CCCB, Macba, Liceu, Fundació Tàpies... Sempre les reivindicacions s’han produït per millorar les condicions de treball de plantilles subcontractades i destaca la vaga a la Cafeteria de l’Auditori que es va allargar sis mesos.
La protesta neix de la vaga convocada indefinidament des del passat 26 de febrer i promoguda pel sindicat SUT i cinc treballadors de dues empreses subcontractades (Silicia i Palacios y Museos), treballadors que cobrien dues posicions de treball: la d’un auxiliar de vigilant de sala i l’altra a la botiga. El museu va rescindir el contracte amb Magma Cultura, l’empresa que prestava els serveis a l’equipament, que va enviar un burofax anunciant una vaga indefinida secundada per les dues empreses. Des del museu defensa que els set treballadors de Magma “no van ser acomiadats” i que han estat reubicats per la seva empresa “en altres equipaments de la ciutat”. “També volem remarcar que la plantilla del Museu de l’Art Prohibit no ha estat mai en vaga i que la resta d’empreses subcontractades tampoc”, afegeixen. Des de Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) conclouen que “aquest tancament patronal (lockout) és el corol·lari de l’actuació repressiva i anti-obrera que el Museu de l’Art Prohibit ha mantingut sistemàticament des que els treballadors subcontractats d’atenció al visitant van presentar les seves reivindicacions”.
L’assemblea de vaguistes anuncia que, ara, està valorant la situació i es mantindran reunions durant aquesta setmana amb les empreses subcontractistes corresponents.