Cultura

La cúpula de la SGAE, en llibertat

El jutge de l'Audiència Pablo Ruz deixa en llibertat amb càrrecs, però sense fiança, Teddy Bautista, Enrique Loras i Ricardo Azcoaga

Tot i la llibertat sense fiança, s'han retingut els passaports dels tres directius de la SGAE

El jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz, que instrueix la investigació sobre les presumptes irregularitats financeres de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), va deixar ahir en llibertat amb càrrecs, sense fiança i amb la prohibició de sortir de país –se'ls ha retirat el passaport–, la cúpula de l'entitat: el president, Teddy Bautista, el director general, Enrique Loras, i el director econòmic i financer, Ricardo Azcoaga.

Bautista va declarar durant quatre hores davant el magistrat Ruz i el fiscal anticorrupció, José Miguel Alonso. Segons ha fet constar el jutge Ruz, a tots tres se'ls imputa “un delicte d'apropiació indeguda d'especial gravetat, tenint en compte el valor de la defraudació”, que podria ser penada amb fins a sis anys de presó. També se'ls acusa d'“administració fraudulenta”, que podria suposar fins a quatre anys de condemna. En el cas de Bautista, se li imputa també un “delicte societari per negativa o impediment als socis de l'exercici dels drets d'associació i participació”.

Fonts de la SGAE afirmen que “adoptaran les mesures legals oportunes i reclamaran danys i perjudicis” en el cas que es demostri que “l'entitat ha estat víctima d'algun perjudici pels proveïdors contractats per l'àrea informàtica”. Els tres directius, van reclamar la presumpció d'innocència i van declarar que “un cop la justícia hagi pogut analitzar tota la informació i documentació s'esvairà qualsevol dubte sobre el comportament de la SGAE”.

La principal accionista de Microgénesis, una de les empreses investigades, Elena García Pombo, i un dels seus treballadors, Celedonio Martín també van ser posats en llibertat amb càrrecs (apropiació indeguda, falsedat en document i aixecament de bens) després de declarar.

Avui dilluns és el torn de declarar dels altres quatre imputats: José Luis Rodríguez Neri –mà dreta de Bautista, director general de la SDAE i considerat el màxim responsable de la presumpta trama delictiva–; la seva dona, Maria Antonia García; la cunyada, Elena Vázquez; el director de Microgénesis, Rafael Ramos, i una de les treballadores, Eva García.

Confiança absoluta

El cantant Caco Senante, membre de la junta directiva de la SGAE, va declarar que en la reunió prevista per al 12 de juliol, la primera després que Bautista hagi estat elegit de nou president de l'entitat a les eleccions de l'1 de juliol, la junta proposarà el mateix Bautista com a president. “Estigui imputat o no, res ens farà canviar de criteri, perquè tenim plena confiança en ell i també en tots els treballadors de la casa”, va explicar.

No totes les opinions a l'entitat són tan favorables. Javier Vidal, director de la SGAE a la zona nord-oest, va declarar que la nova junta estudia personar-se en la causa pel presumpte desviament de fons. Vidal va demanar temps “per esbrinar què ha passat” i, en cas que hi hagi responsabilitats, assumir-les.

L'Associació d'Internautes vol dimissions

Abans i tot que els principals directius de la SGAE fossin posats en llibertat ahir, el president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, va demanar la dimissió de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, per no haver-se responsabilitzat d'“auditar i fiscalitzar els comptes” de la SGAE i perquè “no pot ser imparcial” en el procés. “Hauria de dimitir de manera immediata perquè ens ha obligat als ciutadans a fer el pas que hauria d'haver fet el Ministeri de Cultura”, va sostenir Domingo. “La ministra hauria d'haver pressionat perquè els comptes fossin transparents”, hi va afegir. Segons Domingo, Teddy Bautista “ha influït en el govern espanyol i l'oposició, fins al punt que han fet lleis com ara la del cànon digital, que avui és il·legal”. “Els internautes no som ni els lladres ni els pirates; els autors s'han d'adonar que són víctimes, i que no poden pertànyer de manera democràtica a una associació en què el 90% dels membres no poden votar qui volen de president”, va sentenciar Domingo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.