caldes de malavella
El jaciment del Camp dels Ninots es consolida com un referent del pliocè europeu
El jaciment paleontològic del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella (Selva), s’ha consolidat com a jaciment de referència del pliocè europeu amb l’última campanya d’excavacions feta entre el 19 de maig i el 13 de juny. Els treballs arqueològics han permès de determinar l’extensió dels nivells paleontològics associats a l’antic llac del volcà, fet que confirma que l’extensió és més àmplia del que es coneixia. També obren la porta a fer noves intervencions en aquestes zones. També han permès de descobrir una seqüència sedimentària contínua molt ben conservada que és de vital importància per conèixer amb detall l’evolució climàtica i paisatgística del continent europeu durant el pliocè. Aquest és un període poc conegut perquè correspon al moment immediatament anterior a les dinàmiques glacials que caracteritzen el clima mediterrani actual.
La campanya també ha treballat en les excavacions de nivells paleontològics corresponents al fons del llac, que són rics en sediments i estan molt ben conservats. En aquest espai s’han recuperat restes de peixos i amfibis, que són materials molt sensibles a les fossibilitzacions i permeten confirmar l’estat de conservació excepcional del jaciment. A més, demostren l’interès de les restes per reconstruir els ecosistemes que hi havia en el pliocè europeu en zones lacustres.
La campanya ha estat dirigida pels Drs. Gerard Campeny i Bruno Gómez, investigadors de l’Iphes-Cerca, però hi han participat una vintena d’investigadors de diferents institucions amb l’objectiu d’avançar en el coneixement del paleoambient i la diversitat del jaciment.