Opinió

Xuixos de Farners

El xuixo, quan està ben fet, és una pregària ben dita que et demanarà una acció de gràcies

El xuixo enamora ja abans d’entrar a la botiga. Digues “xui-xo”, lector. No sents com aquestes dues fricatives paral·leles et sonen a dins del paladar com les llenques del trineu quan baixa per la falda nevada? Ens permetem africar el so inicial de la Xina (“txina”, ecs...!) però oi que no goses fer-ho amb el xuixo? Perquè ja t’ha enamorat, vet-ho aquí! Va, entra a la pastisseria Trias de Santa Coloma i compra’n un. O dos. O tres. Ah, quan el tastis! Primer notaràs als llavis el ròssec amable del sucre i a les dents, el cruixir de la pasta fullada. En faràs la primera bocada i la crema se t’escamparà pel dedins de les galtes, de la llengua i del paladar, com el reu que era innocent i per això han deixat que s’escapi de la cel·la. Cap regust de fritanga. Ni ranera a la gola. Tampoc gens de pesantor a l’estómac. El xuixo, quan està ben fet, és una pregària ben dita que et demanarà una acció de gràcies. Pel plaer d’acostar-te a la glòria. Insisteixo: quan està ben fet, amb oli verge extra, pasta fullada no industrial, sucre seleccionat, pols de llimona, essència de canyella, el punt just de mantega... i el talent inigualable d’en Quim, fill d’un altre Quim ja retirat i que és llegenda farnesenca. Te l’emportaràs embolicat amorosament damunt d’una safata que és patena laica, i sortiràs de l’oratori ja disposat a fer la segona comunió! Els Trias han guanyat el certamen El millor xuixo del món i ara és tanta la parròquia de feligresos, que han passat de fer-ne uns quants per als habituals a produir-ne mil cinc-cents cada setmana. Ells s’ho han buscat, per ser tan primmirats, però també és culpa d’en Vador Garcia-Arbós, el bisaldunenc de les mil ciències i les mil sapiències. L’any 2018 es va empescar la commemoració del centenari de la invenció del xuixo. Home d’infinita curiositat, retenia a la memòria tot el que li havia explicat el pastisser Xavier Puig, net de l’inventor. Entre les felices iniciatives, ha promogut un concurs, amb unes bases estrictes i un jurat integrat per professionals i gastrònoms prestigiosos. Els resultats els tens a la vista, o més ben dit: al gust. El xuixo. Enamora-te’n del nom, enamora-te’n del sabor, enamora’t dels llambres d’en Garcia-Arbós i d’una feina tan ben feta (u de maig, festa del treball!) en un poble que per alguna cosa és diu Santa Coloma de fariners. Mirabile dictu!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia