Opinió

Tribuna

Augment de sou

“Saps que moltes coses que tenen valor per a tu no les cobraràs mai

Cada desem­bre a la uni­ver­si­tat als pro­fes­sors ens fan omplir un for­mu­lari amb tot el que hem produït durant l’any, que inclou, bàsica­ment, els lli­bres i arti­cles publi­cats, les ava­lu­a­ci­ons dels cur­sos que hem ense­nyat i les con­ferències que hem fet. Aquests for­mu­la­ris ser­vei­xen perquè l’any següent el degà pugui apu­jar els sous en funció de la pro­duc­ti­vi­tat.

Aquest any m’he des­es­pe­rat perquè, a l’hora d’omplir les case­lles del for­mu­lari, he vist que no he fet res. He ense­nyat els cur­sos que em toca­ven, però les ava­lu­a­ci­ons, com cada any, diuen que soc un pro­fes­sor ni bo ni dolent. Allò que compta, que és el nom­bre de publi­ca­ci­ons i les inter­ven­ci­ons exter­nes, ha estat nul. He posat que em van entre­vis­tar dues vega­des a la BBC World News després del referèndum, cosa que em va fer il·lusió perquè així vaig poder con­tra­res­tar la versió dels fets que dona­ven Das­tis i els ene­mics espa­nyols. Però, és clar, amb una entre­vista no t’apu­gen el sou.

La sen­sació que tot el dia inten­tes tre­ba­llar tant com pots i que al cap de l’any no has asso­lit res és estra­nya. És cert que aquesta sen­sació la tenim tots els tre­ba­lla­dors que ens dedi­quem a la fabri­cació de pro­duc­tes imma­te­ri­als, com el conei­xe­ment, les idees o les clas­ses. Aquests pro­duc­tes no es poden mesu­rar ni comp­ta­bi­lit­zar, i per tant no saps mai quin és el valor con­cret ni la pro­duc­ti­vi­tat real dels teus esforços. D’altra banda, saps que mol­tes coses que tenen valor per a tu no les cobraràs mai. Aquesta tar­dor hem tin­gut una ale­gria immensa amb la tra­ducció de Joan Fer­rer Gràcia de la Física d’Aristòtil, publi­cada a Edi­ci­ons de la Ela Gemi­nada, i que ja he lle­git amb avi­desa. Però, com puc convèncer el dega­nat que l’estudi d’una altra tra­ducció de les mane­res de dir el ser i la inducció feno­me­nològica és abso­lu­ta­ment essen­cial per al desen­vo­lu­pa­ment de la glo­ba­lit­zació?

Final­ment, als tre­ba­lla­dors imma­te­ri­als ja no ens queda tam­poc la mística del fracàs, o sigui, la idea que tu tre­ba­lles molt i ets molt intel·ligent però que el mer­cat no t’ho reco­neix. Per exem­ple, un altre dels esforços infruc­tu­o­sos que no he pogut posar al for­mu­lari ha estat el manus­crit del lli­bre que he enviat a diver­ses edi­to­ri­als i que m’han rebut­jat l’una després de l’altra. Després de cada carta de rebuig, ho expli­cava a una amiga pro­fes­sora fins que ella, tipa del meu orgull dis­si­mu­lat i car­re­gada de raó, em va etzi­bar: “Doncs pot­ser hau­ries de bus­car una altra manera de ven­dre el teu lli­bre.”

Per tant, El 2018, d’aug­ment de sou, res de res. Sort que aques­tes fes­tes ja hem begut un Espec­ta­cle de René Bar­bier del 2013 i, al·leluia, un Vall Llach del 2004. Ara d’aquests vins n’hau­rem de viure molts dies. Bona entrada d’any igual­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia