opinió

Arbres caiguts

Convé dur a terme, ràpidament, iniciatives, d'acord amb la propietat, per minimitzar els efectes que va generar la tempesta de neu sobre els ecosistemes forestals

Si volem actuar amb visió de futur, hauríem de considerar els nostres boscos, tal com reclamava el II Congrés Forestal Català, com a infraestructures de país, tal com ho són la xarxa viària i l'elèctrica

«Arbres cai­guts» no és el pri­mer vers d'un poema de Gue­rau de Liost sobre les boscúries del massís del Mont­seny, sinó que és un dels dar­rers efec­tes de la tem­pesta de neu que va afec­tar Cata­lu­nya el dilluns 8 de març i que comença a ser visi­ble un cop les infra­es­truc­tu­res viàries i elèctri­ques van nor­ma­lit­zant-se.

Des­gra­ci­a­da­ment tor­nem a par­lar dels bos­cos de manera nega­tiva, és a dir, que són notícia quan reben els efec­tes del vent, del foc o de la neu. Només cal recor­dar que el gener del 2009 una excep­ci­o­nal ven­tada va tom­bar milers d'arbres, o que l'estiu pas­sat diver­sos incen­dis van cre­mar milers d'hectàrees fores­tals. Per tant, en els dar­rers mesos, el vent, el foc i la neu han afec­tat nega­ti­va­ment els nos­tres bos­cos. Cal emfa­sit­zar que les ven­ta­des, els incen­dis fores­tals i les neva­des excep­ci­o­nals són, pri­mer de tot, per­tor­ba­ci­ons natu­rals, i quan afec­ten un medi vul­ne­ra­ble i pro­vo­quen alte­ra­ci­ons inten­ses a les per­so­nes, els béns, els ser­veis o el medi ambi­ent els podem qua­li­fi­car de des­as­tres natu­rals.

Els eco­sis­te­mes medi­ter­ra­nis, com els d'altres lati­tuds, patei­xen cícli­ca­ment per­tor­ba­ci­ons que afec­ten la seva estruc­tura i el seu fun­ci­o­na­ment. Per exem­ple, al Parc Naci­o­nal de Yellows­tone, que va ser el pri­mer espai natu­ral pro­te­git del món i que és un veri­ta­ble san­tu­ari natu­ral, hi ha anu­al­ment incen­dis de dife­rents mag­ni­tuds. Pre­ci­sa­ment, el 2008 va fer 20 anys d'un dels incen­dis més ter­ri­bles que han afec­tar el parc, ja que se'n van cre­mar tres quar­tes parts. Amb motiu d'aquesta efemèride es va cele­brar un congrés que, entre altres temes, va posar en evidència que cada 300-400 anys es pro­du­ei­xen incen­dis que afec­ten gai­rebé la tota­li­tat del parc, és a dir, cen­te­nars de milers d'hectàrees. En con­seqüència, els incen­dis fores­tals, com les ven­ta­des o les tem­pes­tes de neu, són per­tor­ba­ci­ons que afec­ten, cícli­ca­ment, molts eco­sis­te­mes, i aquests, seguint el propi ritme natu­ral, se'n van refent. Per tant, si els eco­sis­te­mes estan adap­tats per superar els diver­sos tipus de per­tor­ba­ci­ons, on rau el pro­blema?

La clau és que, necessària­ment, no som davant d'un pro­blema ecològic sinó d'un drama o des­as­tre en un con­text social i econòmic. Ens expli­ca­rem. El pro­blema és social, ja que dins dels nos­tres bos­cos hem permès que exis­tei­xin cen­te­nars de quilòmetres de car­rers, de cases i de con­duc­ci­ons elèctri­ques, i, per tant, els arbres han cai­gut sobre les cases o enmig dels car­rers, i han dei­xat mol­tes per­so­nes inco­mu­ni­ca­des o amb l'habi­tatge malmès. El resul­tat va ser que el dilluns 8 de març mol­tes urba­nit­za­ci­ons del Vallès Ori­en­tal, del Maresme o de la Selva van resul­tar afec­ta­des per la tem­pesta de neu, com l'estiu del 1994 quan van viure la por de les fla­mes de l'incendi fores­tal que va ini­ciar-se a Gualba i va arri­bar a les por­tes de Santa Coloma de Far­ners. Sen­zi­lla­ment, perquè viuen en un espai sotmès, periòdica­ment, a ris­cos natu­rals i no en un ter­ri­tori idíl·lic.

El pro­blema també és econòmic, ja que gran part dels bos­cos on s'han escapçat bran­ques o han cai­guts arbres són de pro­pi­e­tat pri­vada i, per a molts d'aquests pro­pi­e­ta­ris, el bosc és un recurs econòmic que ara s'ha des­ca­pi­ta­lit­zat. Si volem actuar amb visió de futur, hauríem de con­si­de­rar els nos­tres bos­cos, tal com recla­mava el II Congrés Fores­tal Català, com a infra­es­truc­tu­res de país, tal com ho són la xarxa viària i l'elèctrica. Cal enten­dre que l'espai fores­tal no només és un recurs econòmic, sinó també, entre altres fun­ci­ons, un reser­vori de car­boni o de bio­di­ver­si­tat, així com pai­satge i, en con­seqüència, un espai de lleure, mal­grat que és, majo­ritària­ment, de pro­pi­e­tat pri­vada.

En con­clusió i si volen ser con­seqüents amb la màxima que els incen­dis s'apa­guen a l'hivern, convé dur a terme, ràpida­ment, ini­ci­a­ti­ves, d'acord amb la pro­pi­e­tat, per mini­mit­zar els efec­tes que va gene­rar la tem­pesta de neu sobre els eco­sis­te­mes fores­tals. I en aquest punt, ens apa­rei­xen diver­ses pre­gun­tes: què en farem, d'aquesta bio­massa? Sim­ple­ment, la tri­tu­ra­rem i la llençarem sobre els sòls? la por­ta­rem a ser­ra­do­res a uns preus llas­ti­mo­sos? No seria millor apro­fi­tar-la energètica­ment i con­ver­tir-la en este­lla i fer-la ser­vir per ali­men­tar cal­de­res? Si a l'inici de l'arti­cle dèiem que «arbres cai­guts» podrien ser les pri­me­res parau­les d'un vers, aca­ba­rem esmen­tant uns veri­ta­bles ver­sos de mossèn Pere Ribot que fan referència als arbres: «Entre la terra i el cel, he enfon­dit la rel, en l'eter­ni­tat.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.