Opinió

Àpats de Fires i Tots Sants

Salvador Garcia recull les receptes dels àpats d’abans, els que feien les àvies, pares i tietes

Col·lec­ci­ons de cro­mos, puz­les, blocs de dibui­xos, àlbums de fotos, lli­bres i publi­ca­ci­ons de tota mena for­men part de la sor­presa de Fires que des de fa unes quan­tes dècades l’Ajun­ta­ment de Girona ofe­reix als giro­nins gràcies a la ima­gi­nació que hi han posat artis­tes com el des­a­pa­re­gut dis­se­nya­dor Joan Casa­no­vas (el de la “Gi” i el Girona m’ena­mora). La pre­sen­tació del pro­grama de les Fires, any rere any, ha anat donant forma a un esde­ve­ni­ment cul­tu­ral, molt espe­rat, que enguany s’ha traduït en la publi­cació del lli­bre del peri­o­dista i “gas­tro­pre­di­ca­dor” Sal­va­dor Gar­cia-Arbós: Girona. Men­jar de Fires. L’autor, amb el cui­ner Joan Roca, l’arxi­ver Joan Boada i l’alcal­dessa Marta Madre­nas, ens el van fer conèixer, fa pocs dies, al Saló de Des­cans del Tea­tre Muni­ci­pal, envol­tat d’amics, com Pep Vila, Clàudia Bussé, Abra­ham Simon-Ferré i el fotògraf Fran­cesc Gui­lla­met, que han col·labo­rat en la con­fecció del lli­bre. Un acte entra­nya­ble en el qual no van fal­tar els exal­cal­des Joa­quim Nadal i Anna Pagans. Car­les Puig­de­mont no va poder ser-hi –per dir-ho d’alguna manera– per cau­ses de força major.

Totes les publi­ca­ci­ons de Fires que he men­ci­o­nat abans feien referència, entre d’altres, a temes com ara la ciu­tat oculta, la cate­dral, les mura­lles, l’urba­nisme, els car­rers, les pla­ces, etcètera. El d’enguany és, sense cap mena de dubte, el més comes­ti­ble. I ho és perquè ens parla dels men­jars que es feien i encara es fan per Sant Narcís, tant a les cases com als res­tau­rants giro­nins. Són els àpats de Fires, aquells en què tots tirem la casa per la fines­tra per com­plaure con­vi­dats. Sal­va­dor Gar­cia recull sobre­tot les recep­tes dels àpats d’abans, els que recor­den molts giro­nins, els que feien les àvies, els pares i les tie­tes el dia que posa­ven les tova­lles i els tova­llons de mudar. Tot, ama­nit amb unes foto­gra­fies extra­or­dinàries que ens fan venir sali­vera. Però, a banda de menús i recep­tes de Fires, l’autor ens trans­porta al mer­cat del Lleó, perquè per cui­nar s’ha de tenir bon mate­rial i no es pot com­prar qual­se­vol cosa, si vols que­dar bé. I no s’oblida del que els ita­li­ans en diuen anti­pasti, el que aquí seria l’equi­va­lent als entre­me­sos o entrants. També ens parla del ver­mut de Sant Narcís i de les postres, però sobre­tot dels pre­cep­tius xui­xos de Girona. Un lli­bre impres­cin­di­ble per a la gas­tro­no­mia giro­nina. Tant, que de cara a les Fires del 2022 ja ens n’ha anun­ciat una segona entrega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia