Opinió

Línies aèries

L'experiència de Spanair és clara. Es pot tenir
una línia pròpia
que faci connexions transcontinentals
des de Barcelona

El crei­xe­ment del trànsit aeri mun­dial en els últims deu anys ha estat d'un 5 % anual fins i tot tenint en compte els anys de crisi a Europa i als EUA, 2009-2011, en què el trànsit s'ha ralen­tit en aques­tes regi­ons. De 1.849 mili­ons de pas­sat­gers al 2003 s'ha pas­sat a trans­por­tar 2.948 mili­ons pre­vis­tos al 2012. Les ven­des i per tant els ingres­sos de les línies aèries s'han mogut de manera paral·lela de 322 BU$ a 618 BU$ amb un crei­xe­ment anual del 8%, cosa que porta a la con­clusió que en moneda cor­rent el trans­port aeri s'ha enca­rit un 3% cada any en línia amb la inflació.

El preu del bar­ril del petroli de referència, Brendt, ha pas­sat en aquest període de 29 US a 99 US, és a dir, ha aug­men­tat de mit­jana un 15% a l'any si no es tenen en compte les fluc­tu­a­ci­ons a curt ter­mini. El com­bus­ti­ble, que era al 2003 només el 14% del cost d'explo­tació, ha pas­sat a ser al 2012 el 33%. És prac­ti­ca­ment la des­pesa més impor­tant.

El bene­fici net de les línies aèries està al vol­tant del 0% res­pecte de les ven­des en els últims deu anys, vari­ant entre el +2% i el -2% depe­nent de les regi­ons; gua­nyen lleu­ment les línies aèries asiàtiques, per­den les euro­pees i ame­ri­ca­nes. Els bene­fi­cis acu­mu­lats, és a dir, la suma dels bene­fi­cis i pèrdues expe­ri­men­ta­des per totes les línies aèries del món en aquests dar­rers nou anys, ha estat de -2 BU$. De 1999 al 2003 aquests van ser -4 BU$. En els últims quinze anys les línies aèries han per­dut -6 BU$ o el -1% de les ven­des acu­mu­la­des del període.

Les línies aèries, tant a Europa com als EUA, estan sub­si­di­a­des pels governs. Els ajuts rebuts a fons per­dut per Air Lin­gus, Air France, Air Itàlia, Bri­tish Airways, Ibe­ria, Luf­tansa, Olym­pic, Quan­tas i TAP han supo­sat de 1990 a 2008 14 BU$. En aquest mateix període línies tan diver­ses com Air Canadà, Air New­ze­a­land, Asi­ana, Brus­sels Air­li­nes, Cro­a­tia Air­li­nes, SAS o SWISS, han rebut sub­si­dis per valor de 4 BU$. És a dir, els sub­si­dis a l'explo­tació són una cons­tant del negoci perquè també passa amb les línies aèries asiàtiques i del mitjà Ori­ent, però en aquest cas les eco­no­mies poc trans­pa­rents d'aquests països les fan ini­den­ti­fi­ca­bles i des­co­ne­gu­des.

Als EUA el sec­tor es va libe­ra­lit­zar al 1978 i des de lla­vors han fet fallida 162 línies aèries mal­grat els sub­si­dis que el sec­tor ha rebut, tant fede­rals com locals i esta­tals. Des de l'any 2000 els ajuts fede­rals direc­tes han estat de 7 BU$. És més difícil conèixer quins han estat els sub­si­dis dels estats, però nomes a l'estat de Califòrnia han superat els 9 BU$ en el mateix període. Aques­tes aju­des han estat a l'explo­tació 4,6 BU$, suport de garan­ties bancàries 1,7 BU$, aju­des a asse­gu­ran­ces 0,4 BU$ i pen­si­ons d'emple­ats, 3 BU$. Les aju­des esta­tals a Califòrnia s'han cana­lit­zat a través de la reducció directa d'impos­tos sobre les ven­des o exemp­ci­ons de taxes sobre el com­bus­ti­ble. En qual­se­vol cas han alleu­ge­rit direc­ta­ment el compte de pèrdues i guanys i el balanç de les com­pa­nyies de trans­port aeri en aquest dar­rer cas per les con­tri­bu­ci­ons direc­tes de l'Estat als fons de pen­si­ons dels emple­ats.

És sig­ni­fi­ca­tiu con­tras­tar les aju­des de l'estat de Califòrnia a les línies aèries amb el bene­fi­cis que aquest trànsit genera per a l'eco­no­mia. Per exem­ple, els bene­fi­cis per al ter­ri­tori que el trànsit aeri va supo­sar només al 2005, en què hi va haver 180 mili­ons de pas­sat­gers, es cal­cu­len en 15 BU$. És a dir, la des­pesa pública feta en suport a les línies aèries, de mit­jana 1 BU$ a l'any en els últims nou anys, ha gene­rat un ingrés econòmic que és quinze vega­des supe­rior a aque­lla. La pressió de preus del trans­port aeri i l'incre­ment de les des­pe­ses de com­bus­ti­ble, han por­tat els sala­ris de les línies aèries dels EUA a la baixa de manera sig­ni­fi­ca­tiva. Avui els sala­ris del per­so­nal auxi­liar estan al vol­tant de 10 U$/hora i això ha impli­cat que la majo­ria sigui d'ori­gen llatí, el 65%, o de color, el 21%, per només un 3% de per­so­nal d'ori­gen anglo­saxó.

Les com­pa­nyies de baix cost són par­ci­al­ment una excepció perquè gene­ren bene­fi­cis però part d'aquests, 30% en el cas de Rya­nair, pro­ve­nen dels governs locals i ajun­ta­ments que paguen sub­si­dis per al man­te­ni­ment de vols domèstics, no fan vols en con­nexió a través de hubs, ni vols trans­con­ti­nen­tals, i tenen poca pene­tració en el sec­tor de pas­sat­gers de nego­cis.

Aquesta és la regla d'or del trans­port aeri arreu i és aquesta la raó per la qual els estats sub­si­dien un sec­tor per­ma­nent en pèrdues en un mer­cat pro­gres­si­va­ment més dur per la major com­petència, l'enca­ri­ment del preu del petroli i, en cer­tes rutes, l'excés d'oferta.

La recent des­a­pa­rició de Spa­nair ha gene­rat dos comen­ta­ris rei­te­ra­da­ment repe­tits en els mit­jans: la com­pa­nyia no tenia bene­fi­cis perquè estava mal ges­ti­o­nada, els empre­sa­ris que la varen impul­sar i hi varen inver­tir pen­sa­ven fer bene­fi­cis que no s'han produït. Els fets, és a dir, la situ­ació esta­ble i per­ma­nent del sec­tor, que no les opi­ni­ons, des­men­tei­xen en gran manera aques­tes afir­ma­ci­ons.

L'experiència de Spa­nair és clara. Es pot tenir una línia pròpia que faci con­ne­xi­ons trans­con­ti­nen­tals des de Bar­ce­lona. Això reque­reix el com­pli­ment de dues con­di­ci­ons: que es compti amb un capi­tal públic/pri­vat d'uns 500 M€ i que el govern esti­gui a llarg ter­mini com­promès a aju­dar la com­pa­nyia en els moments de cri­sis cícli­ques de l'eco­no­mia per man­te­nir un ser­vei que sem­pre serà útil per al ter­ri­tori per l'ingrés econòmic que genera però que pot ser defi­ci­tari per a la línia aèria. Fer-ho de vell nou és pro­ba­ble­ment més fàcil que a través de la trans­for­mació d'una com­pa­nyia exis­tent, perquè no es tenen cos­tos de trans­for­mació, els nivells de sous i des­pe­ses no són alts perquè no vénen del pas­sat i s'evi­ten ine­ficiències que per com­pe­tir ara, neces­si­ten eli­mi­nar-se si es par­teix d'una línia exis­tent. Per tant, res essen­cial no s'ha per­dut, es pot tor­nar a inten­tar perquè cer­ta­ment és aquest un pro­jecte de país, la qüestió és saber si a llarg ter­mini –ara la crisi ho fa espe­ci­al­ment difícil– hi ha la volun­tat social i la deter­mi­nació política per fer un pro­jecte impor­tant per al desen­vo­lu­pa­ment i la con­so­li­dació de l'eco­no­mia cata­lana. Fra­cas­sar té un únic avan­tatge: s'aprèn per al futur, i si l'experiència s'apro­fita i s'estruc­tura es pot tenir èxit on abans no se n'ha tin­gut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.