Opinió

La columna

‘Fast cook'

La cuina televisiva està introduint d'una manera generalitzada l'ànsia
de cuinar de pressa

El títol d'aquest arti­cle s'assem­bla voluntària­ment a fast food, que és el nom anglès del men­jar ràpid, altra­ment també cone­gut com a men­jar por­que­ria. És una plaga uni­ver­sal que ha ori­gi­nat el movi­ment con­trari, l'slow food, i també un tipus alter­na­tiu de plats econòmics però sans i sabo­ro­sos, com ara sopes, lle­gums i fideus —ara en diuen nood­les— amb tota mena de vian­des, ama­ni­des o macedònies. La rea­li­tat de la vida labo­ral relega mol­tes vega­des al cap de set­mana el gust per la cuina, amb aque­lla ela­bo­ració cons­ci­en­ci­osa d'un bon sofre­git i un bon fri­candó.

Es publi­quen molts lli­bres de cuina, inter­net va ple de recep­tes, la ràdio i la tele­visió hi dedi­quen espais de gran audiència. Però vet aquí que la cuina tele­vi­siva està intro­duint d'una manera gene­ra­lit­zada l'ànsia de cui­nar de pressa. Com que la tele­visió vol acció i mer­der, no hi pot haver xup-xup ni paciència de cui­ner. Tot s'ha de fer a corre-cuita, a tota merda, per dir-ho clara­ment. Els cui­ners sem­pre tenen al cos­tat algú que els obliga a anar amb una metxa al cul. Queda molt bé evo­car la cuina de les àvies o de les cui­ne­res de Sils, però en la pràctica tele­vi­siva el tempo culi­nari és de Moto GP. Per això en dic fast cook.

A aquesta per­versió, se n'hi afe­gei­xen dues més. L'una és la presència des­me­su­rada de cui­ners anglo­sa­xons que tenen uns refe­rents gas­tronòmics pobríssims. Fan una cuina en què la màxima ela­bo­ració és un poti-poti d'ingre­di­ents que enfar­fega només de veure-ho. L'altra inno­vació són els con­cur­sos de cui­ners en què s'imposa la mala bava que pro­mou tant la tele actual. Renyar públi­ca­ment, humi­liar i menys­prear és del tot pre­cep­tiu si es vol fer un pro­grama amb ganxo. La cuina no se n'escapa. Com que el gaudi de l'àpat ha estat subs­tituït per la dis­plicència i la mala lluna, quan vaig a sopar a casa d'uns amics demos­tro sem­pre que estic al dia en matèria gas­tronòmica i dic de cada plat que és una merda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia