Opinió

LA GALERIA

Can Finet

El 1865, la casa ja era un hostal amb l'afegitó que sempre
ha sigut la mateixa família que
ha portat
el negoci

S'ha de dir, perquè és excep­ci­o­nal: aquest any en fa 150 que la Fonda Finet, de Sant Feliu de Palle­rols, apa­reix docu­men­tada com a fonda en un inven­tari lli­gat amb una herència. El 1865 és l'any del final de la guerra de Secessió dels Estats Units, l'any de la mort d'Abra­ham Lin­coln i del pro­nun­ci­a­ment del gene­ral Prim con­tra el règim d'Isa­bel II. Aquest docu­ment nota­rial vol dir que, abans del 1865, la casa ja era un hos­tal o fonda, i amb l'afe­gitó que sem­pre ha sigut la mateixa família que ha por­tat el
negoci. Ara som a la cin­quena gene­ració de la nis­saga, i ja hi ha pre­pa­rada la sisena.

Actu­al­ment, al davant del res­tau­rant hi ha l'Antoni i la seva esposa Teresa, però, és clar, la cosa arrenca de lluny. La rebesàvia Mag­da­lena, cada dia, aca­bat el ser­vei de men­ja­dor, aga­fava tots els atu­ells usats i els anava a ren­tar al Rec. El Rec era una mena de safa­reig llarg amb aigua des­vi­ada de la riera, a poc més de cent metres de la fonda, i la gent del poble veia cada dia la Mag­da­lena ren­tar a consciència olles, cas­so­les, plats i coberts. Era una dona que sem­pre anava molt ben ves­tida, ele­gant i senyorívola, de manera que, de tan fina i neta com era, al poble li deien la Fineta, d'aquí ve el sobre­nom de la fonda.

El pare de l'Antoni, en Josep, tenia vuit anys que ja anava a l'estació del tren a espe­rar cli­ents per por­tar-los les male­tes. Quan complí els onze, començà a la cuina i no la va dei­xar fins a la jubi­lació, fa pocs anys. És en Josep qui explica que el seu avi (que de veri­tat va anar a Cuba, a la guerra), amb un parell de mat­xos, anava a bus­car el vi al Vellonc, una parada de tar­ta­nes a tocar de Rupit. Anar amb mat­xos a bus­car vi avui no ho podríem enten­dre; ens sem­bla­ria tan sur­re­a­lista com el que feia el seu pare: s'aixe­cava a les sis del matí, ho escom­brava i fre­gava tot, després pelava pata­tes, pre­pa­rava el dinar i a les vuit ja era a la mun­ta­nya de la Salut a fer lle­nya; tenien una cuina econòmica i no van haver de com­prar mai ni una este­lla. Quan havia arri­bat de lle­nya, es can­vi­ava i ate­nia els cli­ents de dinar. A la tarda se n'anava a l'hort i no tor­nava fins al ves­pre. Tam­poc van com­prar mai fesols, ni pata­tes ni ver­du­res. I amb les res­tes de tot ple­gat, engrei­xa­ven cinc porcs cada any. Autèntica història viva d'una casa amb més d'un segle i mig a l'esquena, on seguei­xen aco­llint i ate­nent cli­ents i amics, com sem­pre. Des de sem­pre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia