guerra a europa
La CE proposa prohibir nous contractes de gas russos i interrompre els existents a finals del 2025
La Comissió Europea vol que els estats membres elaborin plans per eliminar les importacions d’energia de Rússia abans que acabi l’any
La Comissió Europea ha presentat aquest dimarts un nou full de ruta per posar fi a la dependència de l’energia de Rússia. Entre les propostes del pla, que porta per nom ‘RepowerEU’, l’executiu d’Ursula von der Leyen planteja prohibir nous contractes amb proveïdors de gas russos i que s’interrompin tots els existents a finals del 2025.
Segons Brussel·les, si la mesura tira endavant, permetria reduir en un terç les importacions a finals d’aquest any. L’objectiu de la Comissió Europea és acabar de forma total amb totes les importacions de gas rus a finals del 2027. El pla presentat també planteja obligar els estats membres a elaborar plans nacionals per eliminar progressivament les importacions de gas, petroli i energia nuclear de Rússia.
El full de ruta proposat per la Comissió Europea –que necessitarà el vistiplau del Consell de la UE i pel Parlament Europeu per poder-se aplicar– té per objectiu aconseguir una “independència energètica total” de Rússia. Des de l’inici de la invasió russa a Ucraïna, el febrer del 2022, les importacions de gas de Rússia a la Unió Europea han caigut d’un 45% a un 19%.
Tanmateix, Brussel·les ha admès que el 2024 es va produir un “repunt” en les compres de gas rus i que, per tant, es requereixen “accions més coordinades” per acabar amb “l’excessiva dependència” de la UE de les importacions energètiques provinents de Moscou, les quals, segons subratlla l’executiu d’Ursula von der Leyen, constitueixen “una amenaça per a la seguretat” del bloc comunitari.
Fi dels contractes i plans nacionals
Del full de ruta presentat per l’executiu de Von der Leyen destaca la prohibició de tirar endavant nous contractes amb proveïdors de gas russos, sigui gas per gasoducte o gas natural liquat, així com la interrupció de tots els contractes existents a finals del 2025. Una mesura que, segons la Comissió Europea, permetrà reduir en un terç les importacions. L’objectiu final és acabar amb les compres de gas rus a finals del 2027.
“Aquest any no es podran firmar nous contractes i, a finals del 2027, serem completament independents del gas rus. Serà complicat, però hem de complir amb les nostres promeses en coordinació amb els estats membres”, ha indicat Jorgensen. Les mesures que proposarà Brussel·les també aniran enfocades a “millorar la transparència, el seguiment i la traçabilitat” del gas rus en el mercat de la UE.
Per garantir que tot el bloc comunitari abandona de forma gradual i coordinada l’energia russa, Brussel·les ha plantejat l’elaboració de plans nacionals per part dels estats membres per acabar amb les seves compres de gas, petroli i energia nuclear de Rússia. Si s’aprova el full de ruta de Brussel·les, els governs nacionals hauran de tenir llestos aquests plans abans que acabi l’any.
El full de ruta també inclou noves accions per fer front a l’anomenada “flota fantasma” de Rússia que transporta petroli i amb la qual el govern de Vladímir Putin esquiva les sancions imposades per la UE, així com mesures per restringir la firma de nous contractes de subministrament d’urani de l’Agència de Subministrament d’Euratom (ESA).
Hongria qualifica la mesura de violació de sobirania
La proposta de la Comissió Europea de desprendre la UE dels combustibles russos a curt termini comprèn “una greu violació” de la sobirania dels països membres, segons ha assegurat aquest dimarts el ministre d’Exteriors hongarès, Péter Szijjártó.
“Aquesta decisió de la Comissió és una greu violació de la sobirania dels països europeus, inclosa Hongria, perquè la legislació comunitària determina clarament que cada país pot decidir quines fonts d’energia utilitza i on les compra”, ha afirmat el ministre ultranacionalista en un vídeo en la xarxa social Facebook.
D’altra banda, el responsable de la diplomàcia hongaresa ha advertit que la proposta també posa en “greu” perill la seguretat del proveïment d’energia del país centreeuropeu.
La proposta de l’executiu comunitari és “agressiva” i comprèn “un altre #greu error”, mentre que demostra que les sancions de la Unió Europea (UE) contra Rússia han estat un fracàs.
Hongria, governada per l’ultranacionalista Viktor Orbán és un aliat de Moscou, depèn molt de la importacions russes, que comprenen el 80% del gas i el 65% del petroli que fa servir.