política
Crítiques majoritàries a Illa per la gestió comunicativa de l’apagada
L’oposició retreu al govern que no donés prou informació ni de manera prou àgil a la població, i els independentistes en critiquen la supeditació a l’Estat
ERC proposa una comissió d’estudi per millorar la resiliència de la infraestructura elèctrica a Catalunya, que rep ja el suport del president
Dretes i esquerres refloten el debat sobre l’aposta per les renovables i el tancament de les nuclears
Els grups de l’oposició han carregat de manera molt majoritària al Parlament contra la gestió del govern, sobretot des del punt de vista comunicatiu, en l’episodi de l’apagada general de la setmana passada. Especialment durs amb el president Salvador Illa han estat els grups independentistes. “Havia de liderar i comunicar, i no va fer ni una cosa ni l’altra”, ha acusat el líder parlamentari de Junts, Albert Batet, que ha qualificat de “nefasta” la gestió i ha lamentat que cap membre del govern comparegués fins a tres i hores i mitja després, sense admetre preguntes, ni donés cap informació rellevant “en moments crucials”, perquè estaven “desapareguts”. “Per què vostè va trigar vuit hores a comparèixer? Es van fer eternes”, ha etzibat a Illa. “O és que van supeditar les compareixences a la política comunicativa del govern espanyol?”, ha continuat Batet, que ha demanat si algú assumirà responsabilitats per aquest fet. En aquest sentit, ha recordat que si no es comunica “es genera alarmisme, especulacions i ’fake news’”. “La gent estava desconcertada, no sabia què havia de fer”, ha constatat.
En una línia molt similar s’ha expressat ERC. “Van fer-ho malament, un govern a les fosques i desconnectat tantes hores no és de rebut, calia donar la cara des del primer moment i va faltar informació”, ha constatat el seu líder parlamentari, Josep Maria Jové, que també ha exigit al president: “Vostè havia de liderar, no havia d’anar a remolc de la Moncloa”. Jové, que també veu “vergonyós i preocupant” que a hores d’ara encara no se sàpiga què va passar, ha demanat al govern que “es posi les piles”, perquè si es repeteix res similar ha d’estar preparat per poder informar la ciutadania “de manera àgil i diligent”. En aquest sentit, la portaveu Ester Capella ha proposat la creació d’una comissió d’estudi per ajudar a aclarir les causes de l’últim episodi, però també per analitzar com Catalunya pot “reforçar” i millorar la resiliència de les seves infraestructures elèctriques bàsiques i serveis públics, a més de protegir els sectors crítics. Illa, de fet, ja li ha agafat el guant i ha avançat que donarà suport a la idea. “Crec que és un element útil per contribuir des del Parlament a saber què ha passat, hi col·laborarem”, ha assegurat.
La CUP, precisament, també havia demanat al matí la creació d’una comissió d’investigació sobre les causes de l’apagada, petició que ha reiterat en el ple el diputat Dani Cornellà. “Això demostra la manca de sobirania de Catalunya”, ha lamentat, mentre ha acusat el govern d’Illa d’actuar com a “gestoria” de l’Estat. En aquest sentit, ha criticat igualment la política comunicativa el govern, també el fet que els ajuntaments van haver de donar la cara davant la crisi “sense cap ajuda del govern ni dels delegats al territori”.
També el líder del PP, Alejandro Fernández, ha lamentat que la comunicació del govern va ser “molt deficient” durant l’episodi, i ha acusat Illa de trigar molt a comparèixer aquell dia. “El govern va fer notar que hi era, tots vam anar rebent comunicacions”, ha defensat en canvi el portaveu del PSC, Ferran Pedret, que s’ha felicitat que no hi hagi hagut crítiques més gruixudes perquè la gestió va ser correcta en altres termes, com els de la seguretat.
Al seu torn, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha lamentat “l’opacitat” amb què actuen ara els gestors de l’energia i ha demanat un nou marc normatiu per dotar de més transparència, i també ha recordat que Catalunya té competències “que mai s’han exercit” per a la regulació i planificació de la distribució elèctrica, segons la llei 18/2008.
Debat nuclear
Això sí, bona part del debat ha anat més enllà i ha pivotat avui al voltant de l’aposta energètica de futur. Tant el PP com Vox, a més d’AC, han centrat així la seva intervenció a posar en l’ull de l’huracà el model energètic actual, al qual han culpat de l’apagada, i han demanat que es replantegi l’abandó previst de les nuclears. Per a Fernández, així, el model energètic de l’esquerra “ha fracassat de manera inapel·lable, incontestable i humiliant”, i ha dit que cal mantenir les centrals nuclears actives. “Renovables sí, però nuclear també”, ha resumit. Junts, en canvi, hi ha passat molt de puntetes, tot i que ha lamentat que Catalunya sovint “és el país del no a tot”, i ha recordat que el Parlament ja va debatre i posicionar-se recentment sobre la qüestió.
En contraposició, gran part de les intervencions dels grups d’esquerra s’han centrat igualment a defensar el paper de les renovables. ERC, així, ha insistit que la descarbonització “no és negociable”, i ha volgut marcar la ratlla per lamentar que alguns vulguin aprofitar per “reobrir” un debat, el del mix energètic, que troben “tancat i superat”. En aquest sentit, Jové ha recordat que el govern té “les competències i els instruments” per tirar endavant en termes de sobirania energètica, i li ha tornat a reclamar “ambició nacional”. Al seu torn, Cornellà i Albiach també han lamentat que l’apagada hagi estat utilitzada com a “pretext per la dreta i l’oligopoli energètic” per tornar a posar sobre la taula el debat. Per això mateix han exigit a Illa que continuï amb el pla de tancament de les nuclears, i han coincidit a recordar que després de l’apagada de la setmana passada les centrals van trigar fins a tres dies a reconnectar-se. “Són part del problema, i no de la solució”, han reblat tots dos. Albiach, això sí, ha constatat que l’aposta per l’energia verda ha de venir acompanyada d’altres mesures com un sistema d’emmagatzematge distribuït amb bateries, l’autoconsum per aïllar un sector quan sigui necessari -també Cornellà hi ha incidit- o l’aposta per la hidràulica reversible.