Piera: 23 pobles en un
El govern defensa un ambiciós pla de 5 milions d’euros per asfaltar carrers als diversos nuclis
Ha denunciat la gestió de l’escola municipal de música, servei que es feia amb subvenció a una entitat
Uns aldarulls els darrers dies amb grups de joves tornen a posar la seguretat sobre la taula
Piera és un enorme repte per a la gestió municipal. Ho han reconegut els governs de tots els colors que han passat pel consistori des dels primers ajuntaments democràtics, el 1979. Piera és el segon municipi més gran de la comarca de l’Anoia, amb més de 17.000 habitants, però la clau és en la seva dispersió. A més del nucli urbà, Piera el formen dinou barris i tres pobles repartits en 57,2 quilòmetres quadrats. Molts d’aquests nuclis són urbanitzacions creades fa dècades sense les mínimes infraestructures, que s’han anat creant fins avui. Clavegueram, asfaltatge, enllumenat... El govern actual (PSC i ERC) sosté que hi ha hagut una falta de manteniment crònica en tot el municipi que ara és molt difícil de revertir. Sense assenyalar directament culpables, el govern impulsa mesures que volen normalitzar la gestió municipal.
Un exemple d’acció de millora de l’espai urbà és un pla d’asfaltatge arreu del municipi dotat amb més de 5 milions d’euros. El govern també vol millorar la xarxa de transport públic i altres aspectes dels nuclis, però admet que el repte és ingent. També sosté que les administracions predecessores no han organitzat l’Ajuntament ni la seva gestió com toca. Un funcionament que el govern reforça ara dotant el consistori de perfils professionals de què fins ara no disposava. Els esforços s’han centrat inicialment a ampliar la plantilla de la policia local, que en el darrer mandat va arribar a ser insuficient per cobrir alguns torns. En els propers mesos, el govern preveu arribar ja als 26 efectius. En l’àmbit de la seguretat, l’Ajuntament també té previst iniciar aquest any les obres del nou parc de seguretat, un edifici en un dels accessos de Piera que concentrarà tots els serveis d’emergències. També es preveu que l’edifici pugui donar cabuda a la presència al territori dels Mossos d’Esquadra, una reclamació històrica del municipi que de moment no té concreció ni calendari per part de la Generalitat.
La seguretat, prioritat dels veïns
La seguretat ciutadana és, amb diferència, el que més preocupa els veïns de Piera, segons el darrer Dibaròmetre de la Diputació de Barcelona. N’hem tingut un clar exemple els darrers dies, amb aldarulls protagonitzats per grups de joves, alguns dels quals menors no acompanyats que resideixen en un centre de menors del municipi. Un jove tutelat va ser agredit dimecres i va ser traslladat a un centre sanitari. Un gran desplegament policial va localitzar i acompanyar els menors fins al centre. La matinada de dissabte, uns desconeguts van atacar amb líquid inflamable i pedres el centre on resideixen. Hores després, desenes de veïns es manifestaven pels carrers de Piera per reclamar més seguretat al municipi.
La gestió de l’escola de música
L’Ajuntament de Piera també ha decidit iniciar accions judicials en relació amb la gestió de l’escola de música durant els últims 30 anys. Aquesta decisió respon als informes emesos pels tècnics municipals al llarg dels darrers anys, els quals advertien reiteradament que la prestació d’aquest servei, portada a terme per una associació privada a través d’una subvenció anual, s’hauria d’haver gestionat mitjançant un procés de licitació pública, d’acord amb la llei de contractes del sector públic.
Les advertències tècniques van motivar que, ja en mandats anteriors, el Tribunal de Comptes iniciés una investigació per possibles irregularitats en la relació entre l’Ajuntament i l’associació encarregada de la gestió de l’escola. En vista d’aquests antecedents, l’actual equip de govern va treure a concurs el servei l’any passat per primera vegada i ara s’està duent a terme un nou procés de licitació. El govern municipal vol que la justícia analitzi els fets i determini si hi ha responsabilitats derivades d’aquesta gestió.
L’Ajuntament de Piera manté també un litigi amb la companyia Anaigua –del grup Agbar–, a la qual acusa de no haver fet el manteniment de la xarxa d’aigua, en un municipi on fins no fa gaire convivien diferents companyies de subministrament. També en l’àmbit judicial, el TSJC ha tombat el pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) aprovat el 2018 per deficiències en la tramitació. L’objectiu del govern és redactar un nou pla, però de moment el pla vigent és una actualització del 2005 del pla redactat el 1982.
També dels anys vuitanta data el contracte vigent de recollida d’escombraries, que s’ha anat prorrogant automàticament sense que cap govern impulsés un nou concurs. Ara el govern actual està redactant els plecs per treure a concurs el servei, un dels més bàsics de qualsevol administració local.
Malgrat la satisfacció del govern municipal per aquesta primera meitat del mandat, aquesta percepció no és la mateixa entre la ciutadania. Segons el Dibaròmetre, els veïns donen un aprovat justet a la gestió municipal i el 60,2% dels enquestats consideren que Piera ha empitjorat en el darrer any. La majoria –un 44%– creuen que de cara al futur el municipi seguirà empitjorant, mentre que un 36% dels enquestats creuen que Piera millorarà.
La carretera B-224
Una de les grans transformacions del municipi –i una llarga reclamació del territori– és la inauguració de la variant de la carretera B-224, que tenia una elevada sinistralitat. Des de la seva posada en marxa fa prop d’un any, el trànsit d’aquesta carretera que enllaça la C-15 a Capellades amb l’AP-7 a Martorell ja no passa pel centre del municipi. Una inversió de 7 milions del Departament de Territori ha fet possible la millora d’aquesta via, que té altres actuacions en marxa.
A banda del desdoblament entre Sant Esteve Sesrovires i Martorell, la Generalitat preveu aplicar el model 2+1 per reduir els accidents frontals en altres punts de la B-224. L’any vinent preveu invertir 4 milions d’euros en els prop de 3 km que separen Sant Llorenç d’Hortons de Sant Esteve Sesrovires i, de cara als anys 2028-2030, el govern català preveu transformar la B-224 entre Sant Llorenç d’Hortons i Piera, un tram de 8,6 km.