política
Cuerpo i l’opa BBVA-Sabadell al Consell de Ministres
L’opa del BBVA al Sabadell entra en la dimensió de la política i de La Moncloa. Després d’obrir una consulta pública insòlita ara fa quinze dies –mai un govern havia consultat el poble en una operació mercantil entre dues empreses privades–, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, afronta avui una de les decisions que marquen el seu mandat: elevar –com fonts del mercat donen per descomptat– o no al Consell de Ministres l’opa del BBVA al Sabadell. Els arguments de Cuerpo s’han de basar en raons d’interès general, després que la Comissió dels Mercats i de la Competència (CNMC) aprovés l’opa per unanimitat, fins i tot amb el vot a favor del conseller col·locat per Junts, l’excap dels Mossos Pere Soler. “Acaba el termini que ens dona la normativa domèstica per decidir si s’eleva o no l’operació al Consell de Ministres, i la decisió que es prengui es prendrà amb respecte als terminis i procediments de la normativa domèstica i europea”, avança Cuerpo.
L’oferta d’adquisició (opa) té ja l’aval del Banc Central Europeu (BCE) i de la CNMC (en fase dos, la més exigent) i, si avui Cuerpo compleix l’expectativa d’elevar-la al Consell de Ministres, aleshores La Moncloa tindrà un mes de termini per aprovar la seva decisió. El govern que presideix Pedro Sánchez pot mantenir les condicions acordades per la CNMC o fixar-ne de noves, i aquí pot suavitzar-les en favor del triomf de l’opa o bé endurir-les i dificultar la seva consecució.
Pel ministre Cuerpo, la consulta sobre l’opa –de la qual promet informar– té “utilitat” com a “mecanisme addicional d’informació que ajuda a prendre la decisió d’elevar-lo o no al Consell de Ministres amb totes les garanties”. Si bé la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, alerta el PSOE que “facilitar” l’opa seria un “gravíssim error” pel possible acomiadament de 5.000 treballadors dels bancs, UGT augura una destrucció d’entre 22.500 i 31.500 llocs de treball directes i indirectes.