unió europea
Els estats de la UE mobilitzaran 150.000 milions d’euros en préstecs per a defensa
L’acord permetrà reforçar la capacitat militar europea i impulsar la indústria de defensa a través de l’instrument SAFE
Els estats membres de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dimarts impulsar l’Instrument de Seguretat per a l’Acció per a Europa (SAFE), una eina que permetrà a la Comissió Europea obtenir fins a 150.000 milions d’euros en els mercats de capitals per finançar inversions en defensa.
Amb aquesta mesura, Brussel·les busca reforçar la capacitat militar europea i impulsar la base industrial del sector, amb un èmfasi especial en àrees com la defensa antimíssils, els drons i altres capacitats estratègiques.
Segons el comissari de Defensa i Espai, Andrius Kubilius, l’aprovació suposa un “compromís polític per a una Europa més segura, més capaç i més unida”. El comissari també ha destacat que els estats podran comprar material “amb Ucraïna, per a Ucraïna i a Ucraïna”.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha celebrat l’acord com una resposta necessària a un context geopolític d’excepcionalitat. “Amb SAFE, no només estem invertint en capacitats d’avantguarda per a la nostra Unió, sinó que també estem reforçant la base tecnològica i industrial de defensa europea”, ha declarat.
Els fons del SAFE es canalitzaran als estats membres a la carta, en funció dels seus plans nacionals d’inversió en la indústria de defensa. Aquests plans hauran de ser presentats en un termini de sis mesos a partir de l’entrada en vigor del reglament. El finançament podrà incloure un prefinançament de fins al 15% del total del préstec i s’espera que les primeres entregues es puguin fer a partir del 2025.
SAFE forma part del paquet de defensa ReArm Europe / Readiness 2030, que també inclou l’activació de la clàusula d’escapament nacional del Pacte d’Estabilitat per a despeses en defensa. Segons el reglament adoptat, almenys el 65% del valor dels components finançats haurà de tenir origen a la UE, l’EEE, els estats EFTA o Ucraïna, consolidant així el principi de “gastar europeu”.
Els estats membres hauran de reportar els avenços dos cops l’any i les últimes aprovacions per a desemborsaments podran fer-se fins al 31 de desembre de 2030.