Estats Units
Una Alcatraz entre al·ligàtors
Obren demà en una reserva natural de Florida un polèmic centre per tancar-hi migrants
L’oposició parla d’un lloc “bàrbar i inhumà” i qüestiona les condicions dels interns
La presó tindrà un cost anual estimat de 450 milions en plena crisi pressupostària
Enmig dels pantans dels Everglades, una zona protegida i d’alt valor ecològic al sud de Florida, s’aixeca un nou centre de detenció que ja ha rebut el sobrenom d’Alligator Alcatraz. El complex, destinat a recloure migrants en situació irregular, entrarà en funcionament l’1 de juliol i ha generat un intens rebuig social i polític pel seu simbolisme, la seva ubicació i les seves condicions.
El nom Alligator Alcatraz no és casual. Combina la imatge d’una natura salvatge, plena d’al·ligàtors, amb la memòria de la famosa presó d’Alcatraz, coneguda pel seu aïllament extrem i el seu caràcter infranquejable. La metàfora és clara: un lloc pensat per al confinament i la dissuasió, envoltat de perills naturals i lluny de la supervisió ciutadana.
“Hi ha molts dubtes sobre les condicions en què estaran aquests migrants”, alerta en declaracions a El Punt Avui Antoni Belchi, analista polític resident a Miami. “És una zona que sembla una jungla, amb molta humitat, terra aqüífera, insectes i aigua estancada per tot arreu. No queda clar com es garantirà la seguretat i la salut de les persones que hi seran internades”, raona. Belchi també qüestiona la idoneïtat de l’estructura en un entorn vulnerable al clima extrem: “Amb la temporada d’huracans a les portes aquí a Florida, realment estaran segures aquestes persones?”, es pregunta l’expert.
El projecte ha estat impulsat pel govern estatal com a part d’una agenda de mà de ferro contra la immigració. Per a molts, però, la iniciativa travessa línies vermelles. Thomas Kennedy, portaveu de la Coalició d’Immigrants de Florida, denuncia a aquest mitjà que “és un centre de detenció bàrbar i nefast, que afecta el medi ambient perquè s’està construint en terra protegida, i que a més tindrà un cost de 450 milions de dòlars anuals, en un moment de dèficit pressupostari”. Kennedy també alerta que Alligator Alcatraz “no compleix molts dels estàndards reguladors que s’exigeixen a un centre de detenció” i lamenta que, en aquest context, no es respectin “els drets constitucionals de les persones, com el dret a un procés legal”. En canvi, des del sector més conservador, el fiscal general de Florida, James Uthmeier, defensa el projecte. Segons ell, la ubicació remota i la presència d’al·ligàtors i pitons fan del centre un lloc segur i “pràcticament inexpugnable”. “La natura ja fa molta feina al perímetre”, va afirmar, tot suggerint que la fauna del pantà actuarà com a mur dissuasiu per evitar fugues.
Als riscos humanitaris, s’afegeix la preocupació de grups ecologistes. Alerten que la construcció i operació del centre pot alterar greument l’ecosistema delicat dels Everglades, un dels últims hàbitats naturals d’aquest tipus als Estats Units. També s’hi oposen veus des de les comunitats llatinoamericanes del sud de Florida. Carlos Naranjo, codirector de l’organització proimmigrant Semillas Colombia, explica a El Punt Avui que el projecte ha provocat una mobilització social transversal. “Aquest tema de l’Alligator Alcatraz ha convocat pobles originaris com els Miccosukee i altres nacions indígenes, perquè es tracta d’un territori sagrat. També s’hi han unit moviments ecologistes, organitzacions que donem suport a les comunitats migrants i la societat civil en general”, hi afegeix.
Mentrestant, el govern defensa la mesura com una eina per reforçar el control intern i respondre a l’augment del nombre de migrants. Però entre les tanques del recinte i les aigües tèrboles que l’envolten, Alligator Alcatraz s’ha convertit en un símbol de la deriva punitiva en l’àmbit migratori.