MEMÒRIA
El govern espanyol s’oblida de Via Laietana 43
La pretensió de declarar espai de memòria la prefectura policial cau del programa oficial dels actes de commemoració de la fi del franquisme
La pretensió del govern espanyol de declarar espai de memòria la prefectura superior de policia espanyola a Barcelona ha caigut formalment en l’oblit. El programa oficial dels actes de commemoració dels 50 anys de la fi de la dictadura a l’Esta espanyol ja no inclou la comissaria de Via Laietana 43 com un dels indrets que seran declarats espais de memòria aquest mes de juliol, tal com s’havia anunciat en un principi i havia explicat aquest diari.
En l’apartat d’agenda de l’espai web España en libertad corresponent al mes de juliol i en la secció d’espais de memòria, ja no hi consta la Via Laietana 43. Per aquest mes hi ha previst fer només la declaració de dos enclavaments ; el camp de concentració de Sètfonts, construït per França a la Garona per descongestionar els camps de concentració on es van recloure els exiliats republicans, i la colònia agrícola penitenciària de Tefía a Fuerteventura, que va funcionar com a camp de concentració durant el franquisme.
En el canvi de rumb del govern espanyol en aquesta qüestió hi hauria jugat un paper decisiu el posicionament contrari del ministre de l’interior, Fernando Grande-Marlaska, i el malestar dels sindicats policials contraris a abandonar la prefectura.
Pel que fa a Catalunya, el programa d’España en libertad sí que continua preveient la declaració d’espais de memòria el memorial de Walter Benjamin, de Portbou, per a aquest setembre, el convent dels Caputxins de Sarrià, a l’octubre, i les olimpíades de 1936 i 1992, totes dues amb seu a Barcelona.
La manera com el govern espanyol volia fer la declaració de Via Laietana 43 com a espai de memòria dins el cinquantenari de la mort de Franco havia estat criticada per les entitats memorialistes catalanes perquè ho consideraven insuficient. Les entitats, que tenen un ampli suport del món associatiu, municipal i polític català, defensen que cal posar fi a l’activitat policial de l’edifici per dedicar-lo de manera íntegra com a espai de memòria.
En canvi, el PSOE defensa que la declaració d’espai de memòria es pot fer mantenint la policia a Via Laietana 43, convivència que les entitats consideren intolerable. La posició socialista de no cessar l’activitat policial a la prefectura va quedar clara la setmana passada en una votació al Congrés dels Diputats d’una iniciativa d’ERC que demanava traspassar l’edifici a la Generalitat per crear-hi un centre memorialista. Els socialistes s’hi van abstenir, fet que va permetre que els vots del PP, Vox i UPN derrotessin la iniciativa.
En mostra del rebuig per la inicial pretensió del govern espanyol de fer una declaració mínima de Via Laietana 43, es va convocar una concentració el dissabte 14 de juny. Aquest dimarts hi va tornar a haver una altra jornada de protesta, dins dels actes que organitza la Comissió de la Dignitat i la sectorial de represaliats de l’ANC, amb el testimoni del fotògraf Robert Ramos i l’adhesió dels col·lectius trans.