Política

CiU vol pactar el final del mandat i comicis a la tardor

Proposa un acord per afavorir l'ocupació, la liquiditat i l'estabilitat de l'administració per tancar una legislatura que veu “esgotada”

Es discuteix amb Zapatero per la defensa de l'Estatut

Partint de la premissa que “la legislatura està esgotada”, el que va fer ahir Josep Antoni Duran i Lleida va ser proposar a José Luis Rodríguez Zapatero un pacte per tancar-la i que avanci les eleccions espanyoles a la tardor. Es tractaria d'una triple entesa per subscriure un acord per al treball –inclouria la reforma de les polítiques actives i de la negociació col·lectiva–, mesures de liquiditat per a l'economia i d'altres per a l'estabilitat de l'administració. “Haurien de ser mesures consensuades a curt termini i amb el compromís de convocar eleccions després, a la tardor”, detallava Duran. “Avui no es donen les condicions que atorguin estabilitat i perspectiva al govern”, reblava.

El portaveu de CiU al Congrés veu aquest pacte de final de mandat com la millor solució abans que esgotar la legislatura, tenint en compte la delicadíssima situació del PSOE al Congrés, o convocar immediatament els comicis. Les raons: “Primer, generem confiança i, segon, guanyem temps per sortir abans de la crisi”.

L'existència d'un executiu amortitzat va ser un dels fils argumentals del cap de files de la federació a Madrid, que va protagonitzar una de les intervencions més dures que se li recorden en un debat de política general al Congrés. I que va servir, també, per fer un balanç del govern de Zapatero amb “més clarobscurs” i en què “els aspectes negatius superen amb escreix els positius”. A l'executiu del PSOE, Duran i Lleida li va retreure que “no hagi estat a l'altura” per fer front a una crisi econòmica que, va recordar, els socialistes es van esforçar a “amagar” en l'última campanya electoral. I també que les reformes empreses fins ara hagin estat “tímides”. Dins la carpeta de les crítiques, Duran va dedicar un capítol específic a l'Estatut i va retreure al PSOE que no defensés el text de l'embat propiciat pel PP quan hi va recórrer en contra al Constitucional. “Hi ha hagut una sentència que en alguns aspectes pretenia més humiliar políticament i històricament Catalunya que impartir justícia”, va denunciar.

La crítica no va agradar al president espanyol, que es va esforçar a recordar-li que el que va impugnar la carta catalana va ser el PP. Rodríguez Zapatero va marcar màxima distància amb els populars recordant que els socialistes van donar suport al text i que estan compromesos amb la recuperació d'allò que va quedar “en l'aire” per culpa d'un pronunciament del qual justament ahir es complia un any.

Duran i Lleida també havia instat el govern espanyol a abonar aquest 2011 els 1.450 milions del fons de competitivitat, però no va aconseguir que el president estatal es mogués ni un mil·límetre de l'escenari de pagar-los d'aquí a dos anys. “L'Estat ha complert la disposició addicional i complirà en relació amb el fons de competitivitat. Perquè el respectarà, l'aplicarà el 2013”, va considerar al fil de la posició de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado.

Temor al PP

Els retrets al PSOE, Duran i Lleida els va acompanyar d'un temor a la possibilitat que el PP guanyi els comicis espanyols per majoria absoluta. I encara més després de la “irresponsabilitat” dels de Mariano Rajoy en “política d'estat”. “Em preocupa que el nostre futur estigui a les mans d'un partit que admet pocs consensos”, va admetre el portaveu de CiU.

Va ser el PP el que va encendre la metxa de l'Estatut, però pensem que els que ens havien de defensar no ho van fer
Em preocupa que el nostre futur estigui a les mans d'un partit [PP] que admet pocs consensos quan se'n demanen
Hem de canviar la llei de llistes tancades. Per nosaltres, el sistema alemany és l'adequat
Josep A. Duran i Lleida
portaveu de ciU AL CONGRÉS
Què hi guanyem? Primer, confiança i, segon, guanyem temps per sortir abans de la crisi econòmica
La proposta de CiU és sempre el pacte. Pactar el final de la legislatura i convocar les eleccions a la tardor
La legislatura està esgotada, la societat està inquieta, tenim un enorme capital laboral però no hi ha treball

La Generalitat rebutja topalls

Rebuig frontal del govern català a la possibilitat, anunciada pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que es limiti el sostre de despesa dels territoris en la pròxima reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, prevista pel juliol.

La Generalitat “no acceptarà de cap manera” un topall que suposaria “eliminar l'autonomia” catalana en aquest àmbit. Ho advertia el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, moments després que Rodríguez Zapatero anunciés la proposta en el debat de política general espanyol.

La Generalitat veu en la iniciativa un intent de “collar-nos per veure com gastem els diners” i Homs va recomanar a Rodríguez Zapatero “que s'ho apliqui a ell mateix perquè dir als altres el que han de fer és molt senzill”. Des de la Generalitat van insistir que el que cal és que l'Estat pagui els 1.450 milions del fons de competitivitat aquest 2011 i no el 2013 com promet Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.