Dos ‘hubs’ a Sant Joan Despí
El govern municipal vol desenvolupar dos grans nodes empresarials a la ciutat relacionats amb l’alimentació i la salut
L’alcaldessa preveu que l’any vinent comenci la urbanització a l’entorn de Gallina Blanca i l’estació de ferrocarril
La transformació urbanística inclou més de 400 habitatges nous, tant de protecció com del mercat lliure
Sant Joan Despí vol desenvolupar dos grans hubs relacionats amb l’alimentació i la salut. El primer va lligat amb el retorn d’Agrolimen i la reformulació de tota l’àrea que ocupa l’antiga fàbrica de Gallina Blanca, que va tancar definitivament l’any 2019, i amb el fet de tenir al municipi empreses com Europlástica, especialitzada en solucions d’envasament per a la indústria alimentària, o Baker & Baker, dedicada al comerç a l’engròs de productes alimentaris. Amb la instal·lació de la seu central d’Agrolimen, el grup esdevindrà un nou motor en el procés de transformació del polígon empresarial Fontsanta cap a noves activitats vinculades al coneixement i la indústria tecnològica.
El segon hub està relacionat amb la presència al municipi de les farmacèutiques Bayer i Reig Jofre, l’hospital Moisès Broggi i l’institut Francesc Ferrer i Guàrdia, que fa formació en l’àmbit de la salut. De fet, Bayer va presentar el desembre passat una nova àrea d’R+D en salut i agricultura amb 82 nous professionals que presta servei a totes les divisions de la companyia per al desenvolupament de les operacions en assajos clínics i gestió de processos de seguretat i qualitat dels medicaments, així com l’automatització de dades per millorar la precisió en agricultura.
Pel que fa a Agrolimen, el ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment el 2020 la transformació urbanística dels terrenys que ocupen les instal·lacions històriques de Gallina Blanca per convertir-los en una nova àrea de centralitat al municipi. Ja aleshores es va anunciar el retorn de la companyia a la ciutat, amb el trasllat de la seva seu i la de les seves filials GBFoods i Affinity Petcare.
La reforma urbanística engloba 4,5 hectàrees i ha de permetre la implantació de nous usos d’activitat econòmica, amb la consegüent generació de llocs de treball, a més de la construcció de més de 400 habitatges i la millora de la connectivitat de l’estació de Rodalies.
Amb el planejament aprovat, l’alcaldessa, Belén García, preveu que durant l’any vinent puguin començar les obres d’urbanització del sector, ja que només falta crear la junta de compensació. “En aquest sector de desenvolupament es faran habitatges lliures i públics. Aportar habitatge públic a la ciutat és molt important perquè tenim la voluntat que els nostres fills i filles puguin continuar el seu projecte de vida aquí, a Sant Joan Despí. És necessari fer habitatge i habitatge protegit”, destaca García. “Però per mi el gran guany que té aquesta operació és el benefici per a l’espai públic, perquè connectarà la centralitat de la ciutat amb l’altre costat de la via del tren, el barri de les Planes”, continua.
El projecte vol afavorir la mobilitat entre el barri Centre i la zona nord d’aquesta ciutat del Baix Llobregat. La connexió es farà amb un pas que s’ha planejat per sota de les vies del tren, que permetrà connectar el passeig de Canalies amb l’eix de l’avinguda de Barcelona, a l’altra banda de la línia ferroviària. Això ha de repercutir en un més bon accés des del centre fins a la nova àrea residencial i de serveis, així com als diferents equipaments esportius i educatius situats a la zona. Igualment, es preveu la creació d’una gran plaça que ha de fer l’accés a Rodalies “més amable”, en paraules de García.
D’altra banda, per a l’alcaldessa, el retorn d’Agrolimen significarà creació de riquesa i un pol d’atracció per potenciar el hub alimentari: “Tenim empreses que treballen a l’entorn de l’alimentació i que poden generar molta potencialitat.”
El govern municipal celebra haver acordat amb el grup la conservació de l’emblemàtic edifici de la seu central de Gallina Blanca, on s’ubicaran els habitatges lliures. En el nou àmbit es preservaran elements que recordaran la història i l’empremta de la fàbrica a la ciutat. “Això ha estat un acord assolit durant la negociació; per a molts veïns que havien treballat en aquesta empresa, el meu pare mateix, és un lligam emocional”, recorda l’alcaldessa.
En concret, es preveu la construcció de 413 nous habitatges, 184 dels quals seran de protecció pública i 229 destinats al mercat d’habitatge lliure. La reforma implica també la creació d’un nou pol d’activitat econòmica i de serveis, amb 45.000 metres quadrats de sostre destinats a oficines i activitat comercial i hotelera. En aquest sentit, s’aixecaran dos edificis d’oficines i un hotel. Tot plegat pretén generar més d’un miler de llocs de treball.
L’acord amb l’Ajuntament preveu que Agrolimen s’instal·li en aquest espai d’usos terciaris en un termini d’uns cinc anys a partir de l’aprovació definitiva de la modificació del pla urbanístic, cosa que significa que al voltant de mig miler d’empleats del grup tornaran a la zona on es va instal·lar originàriament Gallina Blanca a mitjan segle passat.
La vinculació d’Agrolimen amb Sant Joan Despí es remunta a l’any 1954, quan Gallina Blanca va ser la primera empresa a instal·lar-se en una nova zona industrial que amb el temps va esdevenir el polígon empresarial Fontsanta. La planta va estar en funcionament durant més de 60 anys i forma part de la memòria col·lectiva de la ciutat i de la memòria personal de molts santjoanencs.
És el cas també de la mare de Josep Bracons, cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sant Joan Despí. El dirigent d’Esquerra Republicana recorda que el seu grup va votar en contra de la requalificació: “No perquè penséssim que allò no s’havia de requalificar, sinó pel model. La Generalitat els va escurçar les alçàries, però són pisos de luxe, de molta superfície, de 400.000 euros en amunt. Ens van presentar tot de diapositives, una estàtua de Jaume Plensa, un llac artificial... I de moment, no hi ha ni estàtua de Jaume Plensa ni llac artificial, està tot tancat.”