Guerra a Europa
Ucraïna i els aliats insisteixen a Putin que per poder negociar la pau cal primer una treva
Zelenski subratlla que el primer pas per acabar una guerra és un alto el foc
Rússia confirma la represa dels atacs després de tres dies de pausa per les commemoracions del Dia de la Victòria
Ucraïna i els seus aliats han celebrat aquest diumenge que el president rus, Vladímir Putin, s’obri a negociar el final de la guerra amb Ucraïna. No obstant, han insistit que Rússia ha d’acceptar primer un alto el foc que permeti asseure’s a dialogar.
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha valorat com a “un senyal positiu que finalment els russos comencin a considerar acabar la guerra”. “El món sencer ha estat esperant això durant molt temps”, ha assegurat en un missatge a la xarxa social X (abans Twitter). Però segons ell, “el primer pas per realment acabar amb qualsevol guerra és un alto el foc”. “No té sentit continuar la matança ni tan sols un dia”, ha afegit.
En la mateixa línia, el nou canceller alemany, Friedrich Merz, ha considerat que és “un bon primer pas” que Rússia estigui ara “disposada a parlar”. Però, segons ell, això “no és suficient, de cap manera”. El mandatari alemany ha indicat que el seu país i altres socis d’Ucraïna reclamen “un alto el foc de trenta dies per crear un espai per a les negociacions” i que Ucraïna ha acceptat la proposta “sense reserves”. “Esperem que Moscou accepti ara un alto el foc. Això és essencial abans d’iniciar un diàleg genuí. Les converses no poden començar fins que les armes no callin”, ha reblat.
El president francès, Emmanuel Macron, ha coincidit que “no hi pot haver negociacions mentre les armes parlen”. El mandatari ha recordat que els aliats de Kíiv van fer ahir “una proposta clara: un alto el foc incondicional de trenta dies a partir de dilluns”. “El president Zelenski s’hi ha compromès senes establir cap condició. Ara esperem una resposta igualment clara de Rússia”, ha reclamat. Macron ha insistit que “no hi pot haver diàleg si, al mateix temps, es bombardegen civils. Ara cal un alto el foc perquè puguin començar les converses. Per la pau”, ha sentenciat.
Fins i tot els Estats Units han deixat clar a Putin que el primer pas per acabar la guerra és “un alto el foc incondicional de trenta dies i, durant aquest temps, iniciar converses de pau integrals. No a l’inrevés”. “Com ha dit reiteradament el president [dels Estats Units, Donald] Trump, aturem la matança!”, ha indicat l’enviat especial del president nord-americà per a Ucraïna, el general Keith Kellogg.
Acaba de la treva
De fet, la proposta de Putin d’iniciar converses directes amb Kíiv ha coincidit amb la represa dels atacs russos després del final de la treva de tres dies declarada unilateralment per Moscou amb motiu de les celebracions del 80è aniversari de la Victòria soviètica contra l’Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial. El Ministeri de Defensa rus ha confirmat que les seves forces han continuat avui l’“operació militar especial” a Ucraïna. Segons les forces aèries ucraïneses, l’enemic rus ha llançat almenys 108 vehicles aeris no tripulats contra diverses regions del país. La mateixa font ha informat que les defenses antiaèries han abatut 60 drons, la majoria de tipus Shahed, a l’est, nord, centre i sud d’Ucraïna. A més, 41 aparells han desaparegut dels radars sense provocar danys.
L’ofensiva ha afectat sobretot les regions de Sumi i Kíiv. Segons les autoritats de la regió de la capital, els drons han afectat almenys sis habitatges i han deixat una persona ferida.
Rússia també ha continuat els atacs aeris, d’artilleria i contra zones civils a les regions del front i al front, tot i que aquestes accions tampoc no es van aturar durant la treva de 72 hores. Un civil ha mort i una desena més han resultat ferits com a conseqüència d’aquests bombardejos a les regions de Sumi, Kherson, Khàrkiv i Dnipropetrovsk, segons les autoritats locals.
Diferències de fons
A banda de la continuació o no dels combats, la proposta de Putin pot topar amb diferències de base amb la part ucraïnesa. Rússia planteja parlar primer de “les causes inicials” del conflicte. Des del punt de vista de Moscou, això significa l’exigència de neutralitat a Kíiv –és a dir, renunciar a entrar a l’OTAN– i reconèixer les annexions a Rússia de Crimea i les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk. El desacord sobre aquestes i altres condicions, així com l’oposició d’alguns països occidentals i la descoberta dels crims de guerra russos, van frustrar un acord de pau en les converses del 2022 a Istanbul, i que ara Putin vol reprendre a la mateixa ciutat turca.