MEDI AMBIENT
La calor elimina nitrogen del sòl àrtic i fa que el CO2 s’enfili de manera irreversible
La meitat del carboni del planeta és als sòls gelats de l’Àrtic i el Subàrtic, que cobreixen regions com ara Groenlàndia, Canadà, Alaska, Escandinàvia I Islàndia. Fins ara se sabia que, amb l’augment de temperatura, els microorganismes que viuen en aquest ecosistema estan més actius, consumeixen més carboni i l’emeten en forma de CO2 a l’atmosfera. Un estudi publicat recentment a Global Change Biology, impulsat des del Creaf i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), revela noves conseqüències: la calor també fa que els sòls es buidin de nitrogen, que és un aliment essencial per a les plantes. Sense suficient nitrogen, la vegetació creix menys de l’esperat i no és capaç d’absorbir tant de CO2 ni compensar les emissions que es generen en el sòl, per la qual cosa el balanç global augmenta de manera irreversible i inesperada. En concret, per cada grau de temperatura addicional es perd entre l’1,7% i el 2,6% de nitrogen al sòl i, segons les dades, això comporta una pèrdua proporcional de carboni en forma de CO2 cap a l’atmosfera.