Salut
Nou cribratge per detectar el càncer de coll uterí a la regió de Girona
El departament de Salut implanta un nou sistema basat en la detecció del VPH per millorar la prevenció i el diagnòstic
La incidència és de 30 casos nous a l’any i afecta una de cada 130 dones a la demarcació
El Departament de Salut ha iniciat a la Regió Sanitària de Girona un nou programa de cribratge del càncer de coll uterí basat en la detecció del virus del papil·loma humà (VPH) per a dones i persones amb coll uterí d’entre 30 i 65 anys. Aquest nou sistema substitueix la citologia convencional per una prova més sensible que permet detectar millor els casos amb risc de lesions precanceroses, millorant així l’eficiència i els resultats del programa.
El desplegament s’ha iniciat de manera progressiva en diferents comarques com ara el Gironès i el Pla de l’Estany i l’interior de la comarca de la Selva amb “un cribratge oportunista” aprofitant les consultes als centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR). Es tracta d’una primera fase que pretén detectar precoçment casos de risc abans que apareguin lesions greus, tot garantint un seguiment mèdic individualitzat.
Millor que la citologia
Amb el nou mètode es millora la qualitat i l’eficiència ja que és més sensible, de manera que permet la detecció de més adenocarcinomes, allargar els intervals de cribratges en dones negatives i ofereix un 60-70% més de protecció contra el càncer invasor respecte la citologia convencional que es feia fins ara. El nou sistema també està adaptat a les properes cohorts de noies vacunades de VPH. La coordinadora mèdica del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Trueta, Cristina Meléndez, assenyala que “el nou cribratge aporta un increment de sensibilitat, és a dir, detecta millor les dones amb risc de desenvolupar lesions precanceroses o càncer”. Al Trueta s’hi faran les determinacions.
Amb una incidència mitjana de 30 casos nous anuals a Girona i una taxa de supervivència del 62% als cinc anys, el càncer de coll d’úter és prevenible en gran part amb vacunació i detecció precoç. Aquest nou cribratge situa Catalunya al nivell dels països europeus que segueixen l’estratègia de l’OMS per eliminar aquest càncer, que encara afecta una de cada 130 dones a la demarcació.
“Manera més completa”
La Dra, Ester Vila, ginecòloga referent de la Unitat de patologia cervical de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, explica que “quan aquestes mostres surten alterades es comuniquen a la pacient via telefònica i es deriven al seu centre de referència en aquells casos en que sigui necessari per realitzar una prova molt més específica”. Vila afegeix que aquesta prova “s’anomena colposcòpia i que consisteix en fer una observació del coll de l’úter amb uns líquids especials i fer una biòpsia per poder realitzar el diagnòstic corresponent”. La ginecòloga insisteix en que “la presència del VPH no suposa cap diagnòstic, sinó que permet identificar aquelles pacients que necessiten ser estudiades d’una manera més completa”.