Salut
S’eleven a 25 els casos de xarampió detectats al primer quadrimestre
Més de la meitat dels contagis són importats i la resta, d’origen desconegut
El 2024 es va reportar un total de 31 casos
Aquest 2025 ja s’han confirmat 25 casos de xarampió a Catalunya, el 80% del tots els registrats l’any passat. Durant tot el 2024 es van reportar 31 casos de xarampió al Principat i 217 a l’Estat espanyol, segons l’informe de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha informat de sis nous contagis aquest mes d’abril –amb dades fins al dia 22–, que se sumen als set detectats al gener, deu al febrer i dos al març. Salut ha notificat un total de tres brots: un al territori de Tarragona i dos al Barcelonès Nord-Maresme.
Divuit dels afectats són homes (72%) i les altres set, dones (28%), amb edats compreses entre els 10 mesos i els 61 anys. Dos d’ells estaven vacunats amb una dosi, vuit no n’havien rebut i l’estat vacunal dels altres quinze és “desconegut”, explica l’ASPCAT.
A més, s’han notificat 3 possibles casos de reaccions vacunals: un d’ells s’ha confirmat, un altre resta pendent del resultat de l’estudi genotípic i el tercer no s’ha pogut confirmar.
Més de la meitat dels contagis, tretze, són importats, el 52% del total. Deu tenen origen al Marroc, xifra que representa el 40% de les infeccions. Els altres tres procedeixen de l’Estat francès, Corea i Vietnam, respectivament. L’origen dels altres dotze (48%) és desconegut.
Salut explica que aquest país pateix actualment una epidèmia de xarampió que ha provocat almenys 25.000 casos entre setembre de 2023 i gener de 2025 i ha deixat 116 morts. “Aquesta situació augmenta el risc d’importació de casos de xarampió” a Catalunya, avisa l’organisme sanitari. És per això que aconsella tenir en compte els antecedents de viatge al país magribí en cas de sospita clínica, així com seguir les recomanacions vacunals si es preveu anar-hi.
El xarampió és una malaltia vírica molt contagiosa que comença amb símptomes similars als catarrals, com ulls vermells, secreció de nas, tos i febre superior als 38 °C. Més endavant, apareix una erupció vermellosa característica que s’inicia al cap i es va estenent a la resta del cos. Aquesta malaltia pot ser greu especialment en persones amb dèficits nutricionals i no vacunades. En alguns casos pot ser mortal. Salut destaca que “la vacunació és la mesura de prevenció més eficaç per tal d’evitar aquesta malaltia”.
L’ASPCAT subratlla que hi ha punts de vacunació postexposició contra el xarampió a tot el territori català, oberts els caps de setmana i festius, per derivar-hi des de vigilància epidemiològica els contactes de possibles casos.
Mantenir la guàrdia
Davant de l’augment dels casos de xarampió a Europa, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) recorda als professionals sanitaris la importància de promoure la immunització i mantenir una cobertura òptima de la població, per sobre del 95%. Actualment, la cobertura vacunal a Catalunya és superior al 97% amb una dosi i del 94% amb dues dosis. No obstant, el CCMC adverteix que “sempre existeix la possibilitat d’importació de casos procedents de països amb baixa cobertura vacunal i alta circulació del virus, que es podria transmetre localment, especialment en àrees o grups concrets on la cobertura vacunal baixa per sota del 95%”, com per exemple escoles amb baix índex de vacunació.
L’entitat defensa que la vacuna és molt segura i efectiva, per sobre del 93% amb una dosi i més del 97% amb dues dosis. Els possibles efectes adversos són lleus i autolimitats. Els metges recalquen que l’única manera efectiva de prevenir la malaltia és amb la vacunació: dues dosis de la vacuna triple vírica, la primera als 12 mesos d’edat i la segona als 3 anys.