ciència
Ha mort Douglas Chamberlain, el cardiòleg dels paramèdics
Va fundar la primera unitat paramèdica d’Europa, i va formar en tècniques de reanimació cardiopulmonar a més de 100.000 voluntaris
El cardiòleg gal·lès Douglas Chamberlain, conegut per haver fundat la primera unitat paramèdica d’Europa, va morir a finals del mes passat, als 94 anys, segons ha informat ara el diari The Guardian.
Antigament, si paties una aturada cardíaca, podies aconseguir que una ambulància arribés ràpidament, però l’única cosa que podia fer el personal d’aquella unitat era traslladar-te a l’hospital, on allà, sí, començarien amb el teu tractament, si és que havies sobreviscut al viatge. Douglas Chamberlain, que l’any 1971 havia començat a treballar com a responsable de cardiologia en un hospital de Brighton, va adonar-se que moltes vegades no aconseguia reanimar els seus pacients, encara que l’ambulància hagués arribat a temps. Va descobrir que els primers cinc minuts eren vitals per aconseguir tornar a fer reanimar un cor, i que, per tant, aquella acció no servia de res que la fessin els metges, sinó les persones que hi arribarien primer, el personal de les ambulàncies. Davant l’escepticisme dels seus companys de professió va desenvolupar un programa de formació intensiva per aquest personal. Els va equipar amb desfibril·ladors i electrocardiògrafs i va demostrar, mitjançant una sèrie d’estudis rigorosos i ben documentats que el nou servei salvava vides. Aquella era la primera unitat paramèdica que es va implementar a tot Europa. La iniciativa va arrelar fins al punt que actualment els paramèdics són una professió autònoma i regulada.
Al llarg de la seva vida va arribar a formar en reanimació cardiopulmonar a més de 100.000 voluntaris, ensenyant-los les maniobres, a intubar pacients i a posar-los injeccions intravenoses, així com administrar descàrregues amb els desfibril·ladors.
Chamberlain es va convertir en el principal assessor del ministeri de Salut del Regne Unit quan a partir dels anys 2000 van començar a instal·lar aparells de descàrrega elèctrica en espais públics. Per altra banda, va participar en el desenvolupament del Consell Europeu de Reanimació, a més del Comitè Internacional d’Enllaç sobre Reanimació (ILCOR).
Va ser nomenat membre honorari del Col·legi de Paramèdics i doctor honoris causa en Ciències per diverses universitats britàniques. A més, va rebre la medalla de l’Orde de l’Imperi Britànic, atorgada pel govern; la del Venerable Orde de Sant Joan, atorgada per la monarquia; i la de l’Orde de Sant Gregori el Gran, atorgada pel Vaticà.