Societat

ECONOMIA

Cadena de blocs per traçar vins

Un nou laboratori de la UAB determina la composició química dels vins mitjançant l’anàlisi d’espectrometria

Una etiqueta intel·ligent única a cada ampolla permet la seva traçabilitat des de la vinya fins a la taula

La tec­no­lo­gia de cadena de blocs des­cen­tra­lit­zada (en anglès, blockc­hain) és àmpli­a­ment reco­ne­guda pel seu ús en finan­ces. Con­sis­teix en una forma des­cen­tra­lit­zada, trans­pa­rent i segura de ges­ti­o­nar les dades i les transac­ci­ons. Aquesta tec­no­lo­gia des­taca per la seva natu­ra­lesa immu­ta­ble mit­jançant la crip­to­gra­fia i els meca­nis­mes de con­sens, és a dir, un cop s’hi regis­tra infor­mació, no es pot alte­rar recípro­ca­ment. Això garan­teix una segu­re­tat molt alta en l’àmbit econòmic, però ara altres sec­tors també comen­cen a apli­car-la. La Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) ha apos­tat per uti­lit­zar aquesta tec­no­lo­gia per millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat de les vinyes i garan­tir la traçabi­li­tat del vi al llarg de tota la cadena de valor.

La idea s’emmarca dins del pro­jecte euro­peu Tra­cewindu i desen­vo­lupa un sis­tema d’eti­que­tes intel·ligents que per­me­ten traçar la tra­jectòria de cada ampo­lla des del pro­duc­tor del vi i amb el regis­tre de tots els inter­me­di­a­ris per què passa. El coor­di­na­dor de la ini­ci­a­tiva, el catedràtic del Depar­ta­ment de Química de la UAB, Manuel Vali­ente, explica que s’ha desen­vo­lu­pat “una nova meto­do­lo­gia analítica per deter­mi­nar la com­po­sició del vi basada en un procés més econòmic que el que s’empra en l’actu­a­li­tat”. La nova meto­do­lo­gia, explica l’expert, uti­litza espectròmetres de massa ruti­na­ris i basa la robus­tesa de les dades analítiques en la detecció de fins a 23 ele­ments químics dife­rents, i fa que el procés sigui més econòmic i dis­cri­mi­nant. Amb aquesta traçabi­li­tat s’espera pro­te­gir la indústria viti­vinícola d’unes pèrdues de milers de mili­ons d’euros anu­als per les fal­si­fi­ca­ci­ons i el comerç il·legal.

Com a con­seqüència de l’ús d’aquesta nova meto­do­lo­gia, s’està imple­men­tant un recull com­plet de dades analítiques de mos­tres de vi d’arreu del món, ini­ci­al­ment d’Europa i de l’Argen­tina, que serà una de les bases per a l’apli­cació de la meto­do­lo­gia de cadena de blocs, útil tant per al con­su­mi­dor com per als pro­duc­tors. L’eti­queta intel·ligent no sols informa sobre l’ori­gen i la com­po­sició del vi, sinó que també pos­si­bi­lita que el pro­duc­tor pugui conèixer la ubi­cació del pro­ducte i, per tant, saber on es con­su­meix el seu vi, una dada de gran valor per millo­rar el procés comer­cial i revi­sar la pro­ducció, així com per estar alerta sobre pos­si­bles fraus. De la mateixa manera, els con­su­mi­dors podran com­prar basant-se en infor­mació fide­digna sobre tot el procés pro­duc­tiu, des de la vinya fins a la taula.

Cada ampo­lla de vi pos­seirà un pas­sa­port amb tota la infor­mació obtin­guda de l’anàlisi sen­so­rial, que s’inclourà en l’eti­queta en forma de QR. La tec­no­lo­gia de cadena de blocs impe­dirà qual­se­vol mani­pu­lació frau­du­lenta en relació a la infor­mació relle­vant sobre el cicle de vida del pro­ducte. Ha estat aquest mes de març quan el Grup de Tècni­ques de Sepa­ració en Química (GTS) de la UAB ha ins­tal·lat un nou labo­ra­tori amb un espectròmetre adreçat a deter­mi­nar la com­po­sició dels vins, seguint els pas­sos d’un dels socis del pro­jecte, l’empresa fran­cesa Adera-UT2A.

D’altra banda, la ini­ci­a­tiva també busca millo­rar la sos­te­ni­bi­li­tat de la pro­ducció viti­vinícola mit­jançant la intro­ducció d’uns certs bio­es­ti­mu­lants vege­tals que aju­den les plan­tes durant epi­so­dis de crisi ambi­en­tal. S’han fet pro­ves d’apli­cació de bio­es­ti­mu­lants tant a Mon­te­ne­gro com a l’Argen­tina, amb resul­tats posi­tius, ja que no s’ha obser­vat cap alte­ració de les pro­pi­e­tats orga­nolèpti­ques del vi, amb un aug­ment sig­ni­fi­ca­tiu en la pro­ducció de raïm en el cas euro­peu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia